Ezeket látta már?

Pfizer: lehet, módosítani kell a vakcinát a koronavírus új, omikron nevű variánsa miatt

BioNTech, Pfizer, koronavírus, vakcina, hatása, vírus,  fertőzés

Ha a Covid új szupervariánsa elterjed, a Pfizer oltóanyagát is módosítani kell.

Az Omikron szupervírus egyértelműen különbözik az eddigiektől, és szétterjedése akár azzal is járhat, hogy módosítani kell a Pfizer-BioNTech oltóanyagot - mondta a német BioNTech szóvivője.

"Megértjük a szakértők aggodalmát, és azonnal vizsgálatot indítottunk a B.1.1.529-es variánssal kapcsolatban" - mondta a SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) ellen az Európai Unióban elsőként engedélyezett védőoltást a Pfizer amerikai gyógyszeripari társasággal kifejlesztő biotechnológiai vállalat szóvivője az ARD német országos köztelevízió jelentése szerint.

Kiemelte, hogy az új variáns "egyértelműen különbözik a korábban megfigyelt változatoktól, mivel további mutációkat tartalmaz a tüskefehérjében". Ez az a variáns, amely a tüskefehérjén nem kevesebb, mint 32 mutációt tartalmaz, a legtöbb oltás éppen a tüskefehérjét veszi célba a védelem kialakításának érdekében.

Omikron: ki menekül kitől?

A laboratóriumi vizsgálatok adatai legkésőbb két hét múlva várhatók. Ezekből az adatokból kiderül, hogy a B.1.1.529-es variáns, azaz az Omikron "lehet-e menekülő (escape, azaz az oltás révén termelődő ellenanyagok elől kitérő) variáns, amely szükségessé teszi a vakcinánk kiigazítását, ha nemzetközileg elterjed" - mondta a szóvivő.

Omikron - ez lett a koronavírus szupervariánsának a neve - olvasson tovább!

Tájékoztatása szerint a Pfizerrel már hónapokkal korábban felkészültek egy escape-változat felbukkanására. A világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, hírvivő RNS (mRNS) nevű technológiára épülő vakcinát hat héten belül lehet hozzáigazítani az új variánshoz. A módosított oltóanyag első tételeit 100 napon belül lehet szállítani.

Az ügyvezető német szövetségi kormány pénteken közölte, hogy az Omikron szupervariáns megjelenése miatt a veszélyes vírusváltozatokkal sújtott területek közé sorolják Dél-Afrikát. A besorolás a többi között azzal jár, hogy a légitársaságok csak német állampolgárokat szállíthatnak Dél-Afrikából Németországba, és nekik is karanténba kell vonulniuk 14 napra, akkor is, ha rendelkeznek teljes oltással és nem mutatható ki szervezetükben a vírus.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához