Ezeket látta már?

Pfizer-BioNTech oltás: eddig tart a védettség

moderna, pfizer, védettség, első oltás, második oltás, immunitás, koronavírus

Oltás után mikortól véd a Pfizer és a Moderna első vakcinája? Mennyi időnek kell eltelnie a teljes védettségig? Mennyire vagyunk védettek a második oltás után? Összeszedtük a védettségről elérhető nemzetközi adatokat.

"Teljesen csak az védett, aki megkapta mindkét oltását. Aki a Pfizerből megkapta a második oltást már másnap védett lehet" mondta nemrég Duda Ernő virológus.

A nemzetközi kutatások szerint ennél akár előbb is felállhat az immunrendszer védelme a Pfizerrel, vagy a Modernával oltottak esetében.

Idő kell a védettséghez

Akármelyik vakcinát is kaptuk: az immunitás nem alakul ki azonnal az első oltás után. Általánosan kb. 2 hét kell ahhoz, hogy a szervezet reagáljon az oltóanyagra és elinduljon az ellananyag-termelés. Ezalatt az idő alatt meg is lehet fertőződni a COVID-19-cel, ezért ahogy korábban írtuk, az első oltás után még figyelni kell a távolságtartásra, maszkot kell hordani stb. Szakértők világszerte egyetértenek abban, hogy 2-3 hétre van szüksége a szervezetnek az immunválasz eléréséhez.

Mikortól véd a Pfizer és a Moderna vakcina?

Dr. Anthony Fauci, amerikai szakértő szerint az mRNS vakcinák, tehát a Pfizer és a Moderna első oltásának beadása után két héttel részleges immunitás szerezhető meg. Viszont hozzátette azt is, hogy a második oltás beadása után két héttel „tízszeresére nő a semlegesítő antitestek száma”.

Kinek nem ajánlott a Pfizer vakcina? Olvassa el itt!

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési Központja (CDC) is ezt támasztja alá, és honlapján a következőket közlik azzal kapcsolatban, hogy mikor tekinthetők „teljesen védettnek” az emberek: „Az emberek a Pfizer és a Moderna 2. oltása után két héttel teljesen immunizáltnak tekinthetők.”

A CDC megjegyzi továbbá, hogy mivel néhány hétbe telik az immunitás kialakulása, ezért néhány nappal az első oltás után még meg lehet fertőzni a Covid-19-cel. "Ez azért van, mert az oltóanyagnak nem volt elég ideje védelmet nyújtani" - áll a tájékoztatóban.

Milyen a védettség a második oltás után a Pfizer-BioNTech és Moderna vakcinák esetében?

Az oltás első és második adagját követő immunitásra is van adat e két vakcina esetében.

Mikortól véd a Pfizer-BioNTech?

A Pfizer-BioNTech vakcina esetében kutatók az első és a második adag beadása közötti időszakban (ez 21 nap) 52 százalékos hatékonyságról számoltak be. Az oltás hatékonysága azonban az első adag után valójában magasabb lehet ennél - írja a nytimes.hu. Brit tudósok elemzése szerint ugyanis az oltás hatékonysága az első vakcina beadása után 15 nappal már megközelítette a 89–91 százalékot.

Ezenkívül egy 2021-es tanulmány, amely az izraeli oltási kampány adatait foglalja össze arról ír, hogy a Pfizer-BioNTech vakcina első adagját követően az új fertőzéses esetek jelentős csökkenését figyelték meg.

Az amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) decemberben közzétett dokumentumában az áll, hogy a Pfizer és a BioNTech által készített koronavírus-vakcina az első adag beadásától számított 10 napon belül már erős védelmet nyújt a Covid-19 ellen.

A Pfizer és a BioNTech azt közölte, hogy a vakcinával elérhető 95 százalékos védettséget a második oltás után két héttel éri el a szervezet.

A klinikai kutatásoknál a Pfizer második oltás beadása után 7 nappal már 95%-os hatékonyságot mértek.

Mikortól véd a Moderna?

Az FDA-hoz benyújtott dokumentumok a Moderna vakcina hatékonyságát részletezik. Ebben az esetben a kutatók azt találták, hogy a vakcina hatékonysága az első oltás után 14 nappal 50,8 százalékos volt, ezen az időszakon túl viszont 92,1 százalékos védettséget mértek.

A korai tesztelések alapján a kutatók még mindkét vakcina (Pfizer és Moderna) esetében azt találták, hogy az első oltás után még gyenge védettség tapasztalható. Viszont a második oltás után már sokkal erősebb immunválaszt figyeltek meg.

Elmondható, hogy az első vakcina elkezdi felépíteni a védelmet, míg a másidok dózis megerősíti ezt a védelmet.

Március végén ugyanakkor az amerikai CDC központ azt közölte, hogy Pfizer vagy a Moderna vakcina egyetlen dózisa a beoltott egészségügyi dolgozók körében 80%-ban hatékony volt a koronavírusfertőzések megelőzésében. A részleges immunizálás hatékonysága két héttel az első oltás után volt látható, írta meg a szenzációs hírt a cnbc.com . Erre az eredményre a 2020 december 14. és 2021 március 13. között közel 4000 egészségügyi dolgozó oltás utáni adatait elemezve jutottak.

"Két adag jobb, mint egy" - közölték az amerikai egészségügyi tisztviselők, hozzátéve, hogy az oltások hatékonysága két héttel a második adag után 90%-ra ugrott.

Mennyi ideig tart a védelem a Pfizer esetében?

A healthline.com egy még publikálás előtt álló tanulmányt idéz. Ez a tanulmány 63 napig követte azokat, akik már megkapták a második oltásukat is. A kutatók a második oltást követően erős antitest-választ figyeltek meg. Míg az antitestek szintje az idő múlásával lassan csökkent, a 63. napon az érték továbbra is magas maradt.

Mennyi ideig tart az immunitás a Moderna esetében?

A kutatók külön tanulmányt is közzétettek a Moderna vakcina elleni immunválaszról, amelyet a második oltás után 90 napig figyeltek. Bár a tanulmány meglehetősen kevés, 34 résztvevő bevonásával készült, az elmondható, hogy a második dózist követően magas volt az antitestek mennyisége. A fent tárgyalt Pfizer-BioNTech tanulmányhoz hasonlóan az antitest szintje az idő múlásával lassan csökkent. Az immunitás azonban a 90. napon is magas szinten maradt.

Forrás: nytimes.com, healthline.com

Ez is érdekelheti:

Forrás: nytimes.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához