Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Pfizer és Molnupiravir: ezek a koronavírus elleni gyógyszerek mellékhatásai

pfizer, merck, tabletta, koronavírus, mellékhatás

A Pfizer és a Molnupiravir koronavírus elleni gyógyszerek hatásosnak bizonyult az omikronnal szemben, ugyanakkor mellékhatásaik is lehetnek.

A Pfizer és a Merck rivális gyógyszerei, a súlyos megbetegedés szempontjából magas kockázatú felnőttek körében végzett vizsgálatokban bizonyították hatékonyságukat a koronavírussal szemben - írja a Reuters. A Pfizer Paxlovid nevű covid ellenes gyógyszerét még a múlt héten engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség. A Merck uniós engedélyeztetése jelenleg is tart.

Koronavírus: melyik új covid elleni gyógyszer hat jobban?

A két vállalat által közzétett vizsgálati adatok arra utalnak, hogy a Pfizeré a hatékonyabb tabletta. A gyógyszer 89%-kal csökkentette a kórházi kezelés vagy halálozás esélyét a súlyos megbetegedés kockázatának kitett betegeknél abban az esetben, ha az illető a tünetek megjelenésétől számított 3 napon belül kezdte el szedni a tablettát. Ha viszont csak 5 napon belül kapta meg a Pfizer gyógyszerét, ez az arány 88%-ra csökkent.

A Merck teljes vizsgálati eredményei azt mutatták, hogy a molnupiravir mintegy 30%-kal csökkentette a kórházi kezelés vagy a halálozás esélyét azoknál a súlyos covid kockázatának kitett betegeknél, akik a tünetek kialakulásától számított 5 napon belül kapták a kezelést. A cég nem közölt számadatokat a betegekről, akik a tünetek megjelenésétől számított 3 napon belül kapták a tablettát. A Pfizer gyógyszerét Paxlovid márkanév alatt forgalmazzák. A Merck gyógyszere pedig a Lagevrio márkanevet viseli.

Miért fontosak a koronavírus elleni gyógyszerek?

Miközben világszerte számos vakcina áll rendelkezésre a fertőzés és a súlyos lefolyás megelőzésére, a koronavírussal fertőzöttek számára korlátozottak a kezelési lehetőségek.

Jelenleg azok a covidos betegek, akik nem elég betegek ahhoz, hogy kórházba kerüljenek, de fennáll náluk a súlyos megbetegedés kockázata, antitest-gyógyszerekkel kezelhetőek. Ezt a fajta terápiát intravénásan, infúzión keresztül kórházakban adják be. A Magyarországon is használt remdesivirt szintén infúzióval kaphatják a koronavírus-fertőzöttek.

Így kell szedni a koronavírus elleni gyógyszereket

Mindkét gyógyszert szájon át 5 napon keresztül adják. A Pfizer által alkalmazott kezelés három tablettát reggel és három tablettát este. A Merck gyógyszerét négy tabletta formájában kell bevenni reggel és négyet este.

A Pfizer gyógyszere a proteázgátlóknak nevezett csoportba tartozik, amelyet arra terveztek, hogy blokkolja azt az enzimet, amelyre a koronavírusnak szüksége van a szaporodáshoz. Ritonavirrel kombinálva adják, egy régebbi vírusellenes szerrel, amely fokozza a proteázgátlók aktivitását, ugyanakkor gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat okozhat

A Merck által a Ridgeback Biotherapeutics-szal közösen kifejlesztett tabletta egy nukleozid-analóg, amelynek hatásmechanizmusa arra irányul, hogy hibákat vigyen be a vírus genetikai kódjába. Mindkét vállalat szerint a laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy tablettáik hatásosak az omikronnal szemben.

Pfizer, Merck: milyen mellékhatásaik vannak?

Mindkét vállalat csak korlátozott adatokat tett közzé a kezelésekről, de bizakodásukat fejezték ki a biztonságosságukkal kapcsolatban. A Pfizer szerint a kísérletek során a tablettát vagy placebót kapó betegek mintegy 20%-ánál jelentkeztek mellékhatások, többnyire enyhék. Súlyos mellékhatásokról a gyógyszert kapó betegek 1,7%-a, a placebót kapó betegek 6,6%-a számolt be. A gyógyszer ritonavir komponense interferálhat más gyógyszerekkel, ezért az orvosok hangsúlyozzák, hogy a betegeknek pontos listát kell megosztaniuk minden egyéb szedett gyógyszerükről, mielőtt bevennék a tablettát.

A Merck szerint a gyógyszerét kapó betegek 12%-ánál és a placebót kapó betegek 11%-ánál fordultak elő gyógyszerrel kapcsolatos mellékhatások. A Merck tablettájával azonos osztályba tartozó gyógyszereket állatkísérletekben születési rendellenességekkel hozták összefüggésbe. A Merck szerint a molnupiravirrel végzett hasonló vizsgálatok - az embereken alkalmazottnál hosszabb ideig és nagyobb dózisban - azt mutatják, hogy nem okoz születési rendellenességeket vagy rákot.

Koronavírus: megkapta az EMA engedélyét a Pfizer covid elleni bivalyerős gyógyszere - olvasson tovább!

A molnupiravirt 18 évesnél fiatalabb amerikai betegek számára nem engedélyezték, mert befolyásolhatja a csontok és a porcok növekedését. Terhesség alatt szintén nem ajánlott az alkalmazása. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala azt tanácsolja, hogy mind a szülőképes korú férfiaknak, mind a szülőképes korú nőknek megbízható fogamzásgátlót kell alkalmazniuk a Merck gyógyszer szedése alatt.

Forrás: Reuters
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához