Ezeket látta már?

Omikron - ez lett a koronavírus szupervariánsának a neve

omikron, koronvírus, covid-19,  B.1.1.529, szupermutáns

A szupermutáns eddig semmi jót nem ígér - a WHO szerint hetekbe telnek, amíg megértik, hogy a változat milyen hatással lehet a diagnosztikára, a terápiára és a vakcinákra.

Az Egészségügyi Világszervezet pénteken a görög Omikron betűt rendelte egy újonnan azonosított dél-afrikai Covid-változathoz. Az ENSZ egészségügyi szervezete a B.1.1.529-nek nevezett törzset aggodalomra okot adónak ismerte el.

Az egészségügyi szakértők mély aggodalmukat fejezik ki az Omikron variáns átvihetősége miatt, a mutációk szokatlan konstellációja és a többi aggályos variánstól eltérő profilja miatt. Ez a variáns számos mutációval rendelkezik, amelyek közül néhány aggasztó - áll a WHO pénteki közleményében.

Az előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy ezzel a variánssal az újrafertőződés kockázata megnövekedett, összehasonlítva más változatokkal.

Félő, hogy a Covid megbetegedések erőteljes megugrása Dél-Afrika Gauteng tartományában - ahol a vírus erősen mutálódott törzsét először azonosították - azt jelentheti, hogy a vírusnak nagyobb esélye van arra, hogy kikerüljön az előzetes immunitás alól, mint más változatoknak. A WHO jelentése szerint az Omikron megbetegedések száma növekszik Dél-Afrika szinte valamennyi tartományában.

Belgiumban tart a rettegett Dél-Afrikai vírusvariáns - nem úgy fest, hogy meg akar állni

A szervezet csak akkor jelöli a Covid-törzseket aggályos változatokként, ha azok fertőzőképesebbek, virulensebbek vagy jobban elkerülik a közegészségügyi intézkedéseket, beleértve a vakcinákat és a terápiás szereket. A dél-afrikai egészségügyi minisztérium által csütörtökön rendezett tájékoztatón bemutatott adatok azt jelzik, hogy az Omikron néhány mutációja fokozott ellenanyag-rezisztenciával jár, ami csökkentheti a vakcinák által nyújtott védelmet.

Bizonyos mutációk az Omikront fertőzőbbé is tehetik, míg másokról eddig nem számoltak be, ami megakadályozza a kutatókat abban, hogy megértsék, hogyan befolyásolhatják a törzs viselkedését - olvasható a tájékoztatón elhangzott előadásban.

A WHO szerint hetekbe telik, mire megértik, hogy a variáns milyen hatással lehet a diagnosztikára, a terápiákra és a vakcinákra.

Izraelben oltottakban voltak, akiknél kimutatták a szupermutánst

Kimutatták a B.1.1.529 új “dél-afrikai” variánst Izraelben egy Malawiból visszaérkező személynèl, másik kettőnél gyanítják. Mindegyikük oltott volt - írja Dobson Szabolcs szakgyógyszerész a Facebook-oldalán.

Mint Dobson megjegyzi, az izraeli fertőzöttek közül az egyikük 3 Pfizerrel, másikuk két AstraZeneca-val, a harmadik két Jansennel (ez utóbbit Izraelben nem használják).

Persze pusztán ebből az információból nem tudhatjuk, hogy a vírus a korábbi variánsokhoz képest sikeresebben megkerüli-e a vakcinák által épített védelmet vagy sem, hiszen mint tudjuk, az oltás ellenére meg lehet fertőződni, a tünetek vagy a súlyos betegség, adott esetben a halálos kimenetel ellen védenek a vakcinák.

Bennett miniszterelnök azt mondta, őt számos egyéb esetről is tájékoztatták. A kormány szerint vészhelyzet határán van az ország és radikális intézkedéseket tett az afrikai utazásokkal kapcsolatban, beleértve a karantént - írja Dobson a posztban.

Nem vállalunk kockázatot. Meg kell állítanunk, meg akarjuk előzni vagy késleltetni akarjuk a variáns megjelenését Izraelben

- jelentette ki a miniszterelnök. Az összes a napokban készített PCR-tesztet, melyet az országba belépőknél végeztek el, genomszekvenálásra küldtek el, hogy megállapítsák, lehetnek-e még a variánssal fertőzött személyek az országban.

Izrael nemrégiben hadgyakorlatot tartott egy omega nevű szupervariáns ellen, ami akkor egy kissé túlkapásnak tűnhetett, ugyanakkor most lehet, hogy épp egy ilyen új variánssal kell szembenézniük.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához