Pfizer "tabletta": így érheti el hazánkban az új Covid-gyógyszert

pfizer, tabletta, koronavírus-covid-19, PF-07321332, gyógyszer, teszt

Magyar betegek számára is elérhető a Pfizer szájon át szedhető, Covid-19 elleni, kísérleti gyógyszere.

A Covid-19 elleni küzdelemben hatalmas előrelépést jelentene egy olyan, szájon át adható gyógyszer kifejlesztése, ami diagnosztizált Covid-19 betegeknek adva csökkentené a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát. Megvan a remény, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk ehhez a mérföldkőhöz. A Pfizer PF-07321332 nevű molekulája ígéretes Covid-19-elleni szernek tűnik, és kiemelkedő előnye az, hogy szájon át való adagolásra tervezték.

A PF-07321332 jelenleg széleskörű nemzetközi kipróbálás alatt áll, több országban folynak a vele kapcsolatos klinikai vizsgálatok. Magyarország elsőként csatlakozott a nemzetközi vizsgálathoz, így abban a magyar Covid-19-betegek is részt vehetnek, remélve azt, hogy az új hatóanyag elősegíti a gyógyulásukat.

Új gyógyszer, új remény

A Pfizer gyógyszermolekulájának a kipróbálásában való részvétel lehetősége a magyar Covid-19 betegek számára is adott. A széles körű, nemzetközi vizsgálatban több ország vesz részt. Az Amerikai Egyesült Államokban és Indiában már eddig is nagyszámú beteg kapta meg a kísérleti gyógyszert. Kiemelendő, hogy az Európai Unión belül elsőként Budapesten végeznek klinikai vizsgálatot a Covid-19-elleni hatóanyaggal. A szakemberek azt remélik, hogy amennyiben a sikeres program után forgalomba hozatali engedélyt kap a vizsgálati szer, azt időben adva a betegeknek, csökken a kórházi kezelésre szoruló, súlyos Covid-19 esetek száma.

Új, innovatív, szájon át szedhető gyógyszer

A széleskörű „tesztelés” alatt álló hatóanyag egy a Pfizer által fejlesztett gyógyszermolekula, aminek egyelőre neve nincs, hanem azt a PF-07321332 kóddal jelölik. A Pfizer már 2021. márciusában arról számolt be, hogy a PF-07321332 molekulája mind kémcsőkísérletekben, mind pedig a humán klinikai vizsgálatok első fázisában eredményesnek bizonyult az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) és egyéb koronavírusok ellen.

Magyar fejlesztésű új hatóanyagot tesztelnek a koronavírus ellen - olvasson tovább!

A PF-07321332 egy úgynevezett proteáz-inhibitor vegyület, ami a koronavírusok proteáz-enzimét gátolja, és ilyen módon akadályozza meg a vírusok sejtekben történő elszaporodását. Proteáz-inhibitor vegyületeket egyéb vírusokkal szemben is alkalmaznak, így például a HIV vagy a hepatitis C vírusok okozta fertőzések kezelésében. A proteáz inhibitorokat önmagukban vagy egyéb vírusellenes szerekkel kombinációban szokták alkalmazni.

PF-07321332+ritonavir vagy placebo?

Az említett klinikai vizsgálatba bevont személyek kétféle kezelésben részesülhetnek. 1) aktív kezelést kapnak, ami során kétféle hatóanyagú gyógyszert szednek, a PF-07321332-t és a ritonavirt (a ritonavir egy forgalomban lévő vírusellenes hatóanyag) vagy 2) placebo-kezelésben (= hatóanyagot nem tartalmazó tabletta) részesülnek. A placebo-kezeltek terápiás eredményei ilyen módon összehasonlítási alapot adnak a PF-07321332+ritonavir kezeléssel elérhető terápiás eredményesség megítéléséhez. Mindkét típusú „kezelés” 5 napon át tart, napi 2x1 gyógyszeradagolási sémával, és a Covid-19 betegek a gyógyszert az otthonukban szedik be. A klinikai vizsgálat jellegéből eredően az, hogy egy adott beteg PF-07321332+ritonavir vagy placebo-kezelést kap-e, véletlenszerűen kerül meghatározásra. A gyógyszerszedés alatt és azt követően a betegek állapotának az alakulását nyomon követik.

Kik vehetnek részt az említett Covid-19 klinikai vizsgálatban?

A bemutatott klinikai vizsgálat azt értékeli, hogy az említett szájon át alkalmazandó, PF-07321332-t és a ritonavirt tartalmazó vizsgálati készítmény csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát a közelmúltban COVID-19-betegséggel diagnosztizált emberek körében. Ennek értelmében 18 év fölötti, a közelmúltban tüneteket észlelt és SARS-CoV-2-pozitívra tesztelt személyek jelentkezhetnek a vizsgálatba. Tudni kell azonban, hogy a klinikai gyógyszervizsgálatok esetében szigorú kritériumai vannak annak, hogy egy adott, a részvételre nyitott és alkalmasnak tűnő beteg beválasztható-e a programba. Amint az a Semmelweis Egyetem honlapjáról is kiderül:

„A lehetőség a kórházi fekvőbeteg-ellátást nem igénylő COVID-pozitív betegek számára nyitott. A tesztelésbe való bekapcsolódás további feltételeiről, a vizsgálat menetéről, valamint a jelentkezésről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által jóváhagyott betegtájékoztató anyagban olvasható bővebb információ ezekre a linkekre kattintva: tájékoztató 1 (pdf) ; tájékoztató 2 (pdf) .”

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás:

(1) https://semmelweis.hu/hirek/2021/09/27/unios-szinten-elsokent-vizsgalt-beteget-a-semmelweis-egyetem-egy-uj-covid-gyogyszerrel-kapcsolatos-kutatasban/

(2) https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/pfizer-begins-study-covid-19-antiviral-drug-2021-09-27/

(3) https://newdrugapprovals.org/2021/04/08/pf-07321332/

Forrás: egeszsegkalauz.hu