Ezeket látta már?

Pfizerrel oltották? Súlyos mellékhatást fedeztek fel az oltottak egy részénél

koronavírus, oltóanyagok, vakcina, Pfizer, omikron, covid, oltás, omikron variáns

A szakemberek szerint még további vizsgálatok szükségesek, és az emlékeztető oltás gyakorlatán nem változtatnak, de de az eddigi tapasztalatok alapján óvatosságra intenek.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) néhány héttel ezelőtt tette közé, hogy a CDC mellékhatásokat kezelő adatbázisának elemzése során egy olyan mellékhatás jelent meg a Pfizerrel oltottaknál, ami további vizsgálatokat igényel.

Az adatok alapján a 65 éves feletti oltottaknál nagyobb lett az esélye az iszkémiás stroke kialakulásának az után, hogy felvették a Pfizer frissített covid elleni vakcináját - írja a Portfolio a Reuters alapján.

A tényekhez az is hozzátartozik, hogy más országok adatbázisai (amik ugyanúgy a CDC mellékhatást bejelentő rendszerében jelezhetnék) nem jelezték ezt a gondot, továbbá a stroke és a Pfizer-BioNTech emlékeztető oltása közötti kapcsolat gyengébb, mint ahogyan azt korábban jelezték, és a megfigyelt stroke-os esetek száma is csökkent az elmúlt hetekben, azt nem vitatják a szakemberek, hogy az esetek nem véletlenek.

Hozzátették azt is, hogy azoknál, akiknél stroke-ot tapasztaltak, influenza elleni védőoltást is kaptak, és ez szintén befolyásoló tényező lehet.

Habár, további vizsgálatokra van szükség, most mégis az az állaspont, hogy jelenleg nincs értelme megváltoztatni az emlékeztető oltás gyakorlatát az előnyökre való tekintettel.

Mit tegyünk stroke esetén?

A stroke nem fáj, így a tüneteket sokan elbagatellizálják, nem fordulnak orvoshoz, ezzel veszélyeztetik a későbbi felépülést vagy akár az életüket is. A stroke tünetei lehetnek:

  1. hirtelen fellépő féloldali végtaggyengeség, bénulás,
  2. ernyedt, zsibbadt arcfél (arcizmok, kar, láb bénulása az egyik testfélen)
  3. hirtelen kialakuló beszédértési- vagy hangképzési zavar (afázia), szóformálási nehézség
  4. hirtelen bekövetkező látászavar, kettős látás, látótér kiesés, látásvesztés.
  5. Ha bizonytalanok vagyunk a tünetek felismerésében, akkor néhány egyszerű feladatot érdemes elvégeztetni a beteggel:
  6. Mosolyogjon, vagy mutassa fogait! Arcának egyik fele ernyedt, aszimmetrikussá vált?
  7. Emelje fel vízszintesig mindkét karját! Lehanyatlik-e valamelyik keze?
  8. Ismételjen meg egy egyszerű mondatot! Összefolynak a szavai? Helytelenül ismétel? Nem talál egyes kifejezéseket?

Ne feledjük, hogy mindössze 4,5 óra áll rendelkezésre a kezelés megkezdéséig!

Stroke gyanúja esetén azonnal hívjunk mentőt és arra is gondoljunk, hogy pontos információval segítsük a mentőket, hogy a helyszínen mielőbb eljussanak a beteghez.

Jó hír, hogy a fővárosban 9 valamint minden megyében működik legalább egy, kifejezetten a szélütéses betegek kezelésére szervezett neurológiai központ.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

mRNS oltás után szívizomgyulladás - új kutatási eredmények láttak napvilágot

Forrás: EgészségKalauz