Ezeket látta már?

Mi növelheti a szélütés kockázatát?

2016.08.29. Módosítva: 2016.08.29.

A transzzsírsavak növelik a szélütés kockázatát idősebb nőknél! Nagyobb a szélütés kockázata azoknál az idősebb nőknél, akik étrendjében sok olyan étel szerepel, amely transzzsírokkal készül - állapították meg amerikai kutatók.

Az Annals of Neurology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz egy nagyszabású követéses vizsgálat adatait elemezték, amelyben összesen 87 ezer 50 és 79 év közötti nő vett részt.

Mi növelheti a szélütés kockázatát?

Az eredmények értékelése azt mutatta, hogy azoknál, akik naponta 6,1 gramm transzzsírsavat vettek magukhoz ételeikkel, 39 százalékkal nagyobb volt az érelzáródás következtében kialakult szélütés előfordulása azokhoz képest, akik naponta csak 2,2 grammot ettek ezekből a zsírsavakból.

Az elfogyasztott teljes zsírmennyiség és a szélütés kockázata között nem találtak összefüggést a kutatók, ahogyan az ételekkel bevitt koleszterin mennyisége sem befolyásolta a rizikót. Jó hír, hogy az aszpirin szedése azoknál is csökkentette a szélütés kockázatát, akik sok transzzsírsavat fogyasztottak étrendjükben.

Telített zsírsavak az állati eredetű élelmiszerekben fordulnak elő a természetben, míg a telítetlen zsírsavak lelőhelyei a növények. Az ipari élelmiszergyártás során a telítetlen zsírsavakat sokszor telítik az úgynevezett hidrogénezéssel, hogy keményebb, ezáltal kezelhetőbb legyen a zsiradék. Ezek a transzzsírsavak, amelyek közül a legismertebb a margarin.

Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai azt is megállapították, hogy a sok feldolgozott ételt fogyasztó nők között nagyobb arányban voltak azok is, akik egészségtelen életmódot folytattak, keveset mozogtak, dohányoztak.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához