Ezeket látta már?

Poszt-covid és cukorbetegség: erre számíthat a betegség után

vercukormeres

A covid járvány az alapbetegségekkel nem küzdők, egészséges emberek számára is nagy kihívást jelenthet, mind a fertőzés, mind a poszt-covid során.

Mindez valamilyen krónikus betegségben szenvedőkre hatványozottan igaz- cukorbetegség esetén például gyakran tapasztalni, hogy a jól beállított vércukorszint ingadózóvá válik, így más terápiát igényelhet. Dr. Borús Hajnalt, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük a poszt-covid és a cukorbetegség témakörében..

Covid-19 és diabétesz

A COVID-19 fertőzés nemcsak képes súlyosbítani a meglévő cukorbetegséget, hanem a vírus új

eseteket is kiválthat- mondta Haleema Yezdani indiai diabetológus egy tanulmány során. Hozzátette, egyfelől sok, addig nem cukorbeteg a COVID-19 fertőzés után diabéteszes tüneteiről számolt be és vált cukorbeteggé, másfelől sokszor tapasztalni, hogy a cukorbetegek hirtelen ingadozást észlelnek vércukorszintjükben.

Tanulmányok szerint az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek a COVID-19 fertőzéssel kapcsolatban több diabéteszes ketoacidózist (a szervezetben felhalmozódott ketontestek kiváltotta szövődmény) tapasztalhatnak.

A cukorbetegség súlyosbodásának, illetve a covid kapcsán újonnan diagnosztizált cukorbetegség egyik oka, hogy a vírus károsíthatja a hasnyálmirigyben található béta-sejteket, és így azok kevesebb inzulint termelnek – ami pedig hiperglikémiát (magas vércukorszint) vált ki.

Emellett egy akut fertőzés során a gyulladás miatt a szervezet egyfajta stresszben van, ami különböző hormonális folyamatokat generálva szintén komoly hatást gyakorol az inzulin-és vércukorszintre. A hospitalizált covid fertőzöttek terápiája során is alkalmazott kortikoszteroidoknak is ismert a vércukorszint növelő hatásuk.

Életmód a világjárvány idején

Annak, hogy több lett a cukorbeteg a pandémia kezdete óta, illetve, hogy romlottak a diabétesszel küzdők vércukor értékei, élmódbeli okai is vannak: a fizikai aktivitás hiánya, az egészségtelen, finomított szénhidrátok magasabb bevitele, a megnövekedett alkoholfogyasztás és nem utolsó sorban a megnövekedett stresszfaktor együttesen negatívan hatottak erre a folyamatra.

Poszt-covid esetén gyakoribb vércukor ellenőrzés szükséges

A COVID-19 vírussal fertőzött cukorbetegek esetén nagyon fontos a szoros kapcsolat a paciens és a diabetológusa között. Amennyiben túl van a fertőzésen, akkor is ajánlott a gyakoribb vércukorellenőrzés egy ideig, ugyanis Post-Covid esetén még sokszor előfordulhat vércukorszint ingadozás, melyet megfelelő terápiával korrigálni kell. A gyakoribb mérés mellett (akár szöveti glükózmonitorozó eszközzel), kiemelten oda kell figyelni a hiper-és a hipoglikémia tüneteire.

Olvasson tovább! Poszt-covid: a koronavírus tartós jelenléte is okozhatja a tüneteket

Mit tanácsol az orvos?

Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa szintén azzt tanácsolja a Covid-on átesett cukorbetegeknek, hogy a vírusfertőzés után pár hétig gyakrabban mérjék a vércukor értékeiket és jegyezzék le azokat vércukor naplójukba, hogy még a HbA1c vizsgálat előtt észrevehetők legyenek az esetleges kilengések. Amennyiben ingadozó értékeket tapasztal, mindenképp jelezze orvosának - akár távkonzultáció formájában- mert az addigi terápia módosítására lehet szükség!

Forrás: Cukorbetegközpont

Forrás: Cukorbetegközpont