Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Poszt-covid: a koronavírus tartós jelenléte is okozhatja a tüneteket

köhögés, hurutus köhögés, köhögéscsillapítás, köptető

A legújabb kutatások szerint a poszt-covid tüneteit a koronavírus tartós jelenléte is okozhatja.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy új spanyol tanulmány alapján, hogy a SARS-CoV2 koronavírus örökítőanyaga (RNS) hogyan játszik szerepet a poszt-covid tünetegyüttesben szenvedő betegeknél:

"A BMC Infectious Diseases szaklap március 3-i számában megjelent vizsgálatban 29 olyan beteg vett részt, akik COVID-19 betegséget követően fáradtság, izomfájdalom, nehézlégzés, indokolatlanul gyors pulzusszám és alacsony láz jelentkezett. A COVID-19 55%-uk esetében volt enyhe.

A COVID-19 diagnózis után átlagban 55 (39-67) nappal a légutakon kívüli biológiai mintákban jelentős részüknél mutattak ki SARS-CoV2 RNS-t PCR módszerrel: 13 esetben (45%) a plazmában, míg 51%-ban a plazma, a vizelet, illetve a székletminták legalább egyikében. Összesen 18 beteg (62%) kapott antivirális kezelést (furcsa módon lopinavir/ritonavir kombinációt és hidroxiklorokvint), ami mellett a vizsgálat adatai szerint állapotuk nagyobb mértékben javult, mint azoké, akiket nem kezeltek.

A Szerzők szerint abban az esetben, ha az antivirális kezelés hatására a poszt-COVID-19 betegek állapota javul, akkor esetleg a tünetek mögött a koronavírus tartós jelenléte állhat, de további vizsgálatokra van szükség."

Poszt-covid: még 1 évvel a fertőzés után is lehetnek szívproblémák - olvasson tovább!

Hivatkozás: Tejerina, F., Catalan, P., Rodriguez-Grande, C. et al. Post-COVID-19 syndrome. SARS-CoV-2 RNA detection in plasma, stool, and urine in patients with persistent symptoms after COVID-19. BMC Infect Dis 22, 211 (2022). https://doi.org/10.1186/s12879-022-07153-4

https://bmcinfectdis.biomedcentral.com/.../s12879-022...

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához