Poszt-covid: ezért szenvedhetnek tőle sokan még most is

poszt-covid, covid, koronavírus, fertőzés, fáradékonyság

Nem mindegy, hogy milyen volt az életmódja a covid fertőzés előtt!

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy a covid előtti egészséges életmód akár felére is csökkentheti a poszt-covid szindróma kockázatát a legegészségtelenebbül élőkkel szemben:

"Egy új kutatás az alábbi kérdéskört vizsgálta: vajon a COVID-19 fertőzést megelőző egészséges életmód (egészséges testtömegindex, sosem dohányzás, egészséges étrend, mérsékelt alkoholfogyasztás, rendszeres mozgás és megfelelő alvás) védelmet nyújt-e a poszt-COVID tünetegyüttes ellen?

Ebbe a (prospektív kohorsz) vizsgálatba 1981 nőt vontak be, akik 2020 áprilisa és 2021 novembere között pozitív SARS-CoV-2 tesztről számoltak be.

A fertőzés előtti egészséges életmód betartása dózisfüggő módon fordított összefüggést mutatott a poszt-COVID tünetegyüttes kockázatával. Azokhoz képest, akik semmilyen egészséges életmódbeli tényezőhöz sem tartották magukat, a fent említett tényezők közül 5-6-ot betartóknál feleannyi volt a poszt-COVID tüneteggyüttes kockázata.

Ha ezek az összefüggések ok-okozatiak lennének, a poszt-COVID tünetegyüttes esetek 36,0%-a megelőzhető lenne, ha mindenki betartaná az egészséges életmód szabályait."

Mik a leggyakoribb poszt-covid tünetek?

A COVID-19 hosszabb távon is jelentkező, leggyakoribb panasza a fáradékonyság, amely a fertőzésen átesett betegek 58%-ánál jelentkezik, és akár 100 nappal a betegség kezdete után is fennmaradhat. A Covid-19 utáni fáradékonyság más, mint egy munkával telt nap végén érzett fáradtság. A Covid-19-fertőzést követő fáradékonyság fájdalommal, alvászavarokkal, a memória romlásával, fizikai vagy szellemi terhelésre romló panaszokkal járhat együtt.

COVID-19 után gyakoriak a neuropszichiátriai tünetek is: így a fejfájás, a figyelemzavar és a szaglászavar. Van, akinél hajhullás tapasztalható, és a hajvesztés akár egy negyedéven át is problémát okozhat.

Légúti maradványtünetként előfordul nehézlégzés, köhögés. Ezeknek nyoma is van a tüdőkben, hiszen a korábbi koronavírus fertőzöttek 34 %-ánál - 60-100 nap elteltével is - kóros eltéréseket mutatnak a Röntgen- vagy a CT-vizsgálatok. Sokan depressziósak lesznek, szoronganak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Koronavírus: 6 post-Covid tünet, amit kezelni kell

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó