Ezeket látta már?

Poszt-covid légszomj: akkor is jelentkezhet, ha a tüdőröntgen nem mutat elváltozást

poszt-covid, tünetei, légszomj, nehézlégzés, tüdőkárosodás

Röntgen-vizsgálattal nem látható tüdőkárosodás okozhatja a poszt-covidos légszomjat.

Hiába a mély belégzés, mégis légszomj kínozza a beteget. Kiderült, hogy mi okozhatja a poszt-covidos légszomjat: a léghólyagocskák (=alveolusok) oxigénre vonatkozó áteresztőképessége változhat meg olyan mértékben, hogy az zavaró tüneteket okoz.

Az egyik leggyakoribb poszt-covid tünet a légszomj

A Covid-19-en átesettek körében, függetlenül attól, hogy enyhébb vagy súlyosabb formában vészelték át az új típusú koronavírus okozta megbetegedést, poszt-covid tünetek jelentkezhetnek.

A poszt-covidra panaszkodó betegeknél igen változatos tünetek fordulhatnak elő. A tünetek közül az egyik leggyakoribb a légszomj, amiről a poszt-covid betegek negyede számol be. Vagyis minden negyedik poszt-covid beteg légszomjjal küzd.

Sok esetben a betegek meg nem értettnek érzik magukat, ugyanis a Röntgen- vagy a CT-vizsgálati eredményeik alapján a tüdejük nem tűnik károsodottnak, vagyis nincsenek náluk légszomjra utaló jelek. Mégis, a „negatív leletek” ellenére az érintetteket hosszú időn keresztül kínozhatja a légszomj.

A gáztranszferrel van a hiba

Nemrégiben a kutatók a klasszikus képalkotó eljárásokon kívüli, egyéb módszerekkel is megvizsgálták az érintettek légzésfunkcióját, és rendellenességre akadtak, amikor az ún. xenon-gázos vizsgálatokat végezték.

A University of Sheffield kutatói által kifejlesztett módszer rámutatott arra, hogy a belélegzett levegő eljut a tüdő mélyebb régióiba, ahol a „léghólyagocskák” falán való átlépéskor jelentkezik probléma. Vagyis a léghólyagocskák (= alveolusok) fala nem annyira áteresztő, mint amennyire kellene. Erre vezethető vissza, hogy hiába a mély belégzés, a szervezetbe, a vérkeringésbe kevesebb oxigén kerül be, mint amennyire szükség lenne. Ez gyengeséghez, fáradékonysághoz, levertséghez is vezethet, amik egyébként a poszt-covid tipikus tünetei.

Post-Covid szindróma: 3 tünet, amivel muszáj tüdőgyógyászhoz fordulni!

A jelenség megértése egy lépéssel közelebb vihet a gyógyításhoz és a gyógyuláshoz. Remélhetőleg a jövőben azoknak a poszt-covidban szenvedő embereknek is kínálni fog a tudomány gyógyulást, akiknél most a Röntgen- és a CT-felvételeken nem látszik az abnormalitás, a légszomj azonban fennáll.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33532785/

(2) https://www.bbc.com/news/health-60154398

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu