Ezeket látta már?

Remdesivir: ki és hogyan kaphatja koronavírus okozta tüdőgyulladás ellen?

remdesivir, koronavírus, ellenszer, gyógyszer, covid

A remdesivir az egyik legígéretesebb koronavírus-ellenes hatóanyag. Egyelőre kórházi kezelés alatt álló, tüdőgyulladásban szenvedő covidos betegek kaphatják, infúzióban. Most azt vizsgálják, hogy enyhébb tünetek esetén is adható legyen a remdesivir.

Remdesivir engedélyezése

Visszatekintve, a nagyszámú tudományos kísérletből és vizsgálatból egyelőre egyetlen hatóanyag került ki győztesen, a remdesivir. Ez volt az első gyógyszeres hatóanyag, amit az EU-ban hivatalosan engedélyeztek a Covid-19 kezelésére. A remdesivirt tartalmazó, Gilead Sciences által gyártott Veklury® márkanevű gyógyszer 2020 júniusában kapta meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét. Hazai siker, hogy 2020 októberére a Richter Gedeon Nyrt. már megoldotta a remdesivir szintézisét, és le is gyártotta a gyógyszer első adagjait.

Remdesivir hatásmechanizmusa

A remdesivir egy intravénásan alkalmazott, széles antivirális hatással bíró gyógyszer, olyan vírusellenes hatóanyag, ami a koronavírus szaporodásának szab gátat.

Ezt úgy éri el, hogy a remdesivir beépül a vírus RNS-láncába, abban hibát okoz, ilyen módon gátolva a vírusok szaporodását. A hatásmechanizmus ismeretében több szakember vallja, hogy a remdesivir alkalmazásának akkor lehet nagy terápiás jelentősége, ha az alkalmazása akkor történik, amikor a SARS-CoV-2 még nem túl magas számban van jelen a szervezetben. Vagyis, feltételezhető, hogy a remdesivir adása enyhe-mérsékelt súlyosságú Covid-19 esetén a leginkább célravezető.

Remdesivir mellékhatása

A Veklury egészséges önkénteseknél tapasztalt leggyakoribb mellékhatása (10 személy közül több mint 1-nél jelentkezhet) a májenzimek vérszintjének emelkedése (májproblémákra utaló tünet). A leggyakoribb mellékhatás Covid19-ben szenvedő betegeknél a hányinger, amely 10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet.

A remdesivir alkalmazása

A remdesivir felnőtteknél, valamint 12 éves és idősebb, legalább 40 kg testtömegű serdülőknél alkalmazható. A remdesivirt – betegtájékoztató alapján - kizárólag tüdőgyulladásban szenvedő és a légzésük segítéséhez külön oxigén-kezelést igénylő betegeknél alkalmazzák, olyanoknál, akiknél nem alkalmaznak mesterséges lélegeztetést (azaz gépi lélegeztetési módszereket, amelyekre a spontán légzés segítésére vagy helyettesítésére van szükség).

Az 5-10 napon át tartó kezelések során a betegek kórházban, intravénás infúzió formájában kapják a remdesivirt. Az alkalmazást, adagolást könnyebbé tevő, szájon át szedhető remdesivires szer egyelőre nincs.

Remdesivir – nem fáklyás menet a hatóanyag életútja

A remdesivir 2020-ban hatalmas reményt jelentett a Covid-19 betegek számára csakúgy, mint az egészségügyi szakemberek számára. A remdesivirrel kapcsolatos klinikai vizsgálatok eredményei azonban már meglehetősen megosztóan hatottak a tudományos közvéleményre. A vizsgálatok egy része arra mutatott rá, hogy a remdesivir alkalmazása nem jár a Covid-19-ben történő elhalálozási ráta jelentős javulásával, nem csökkenti lényegesen a mesterséges lélegeztetés szükségességét, illetve nem rövidíti le jelentősen a gyógyulásig eltelt időt.

Ez alapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020 novemberében egy olyan iránymutatást adott ki, amiben nem ajánlotta remdesivirt a kórházba került Covid-19-es betegeknél,- függetlenül attól, hogy a megbetegedés enyhe, közepes vagy súlyos formájával küzdöttek. Mindez azonban nem jelenti a remdesivir történetének a végét.

Ez is érdekelheti:

Feltehetően még közzé nem tett értékelésekre és eredményekre alapozva 2021 februárjában az Európai Gyógyszerügynökség bejelentette, hogy vizsgálja a remdesivir alkalmazásának az indikációbővítését. Vagyis, egy olyan lépésre készül a gyógyszerügyi hatóság, ami alapján a remdesivir enyhe Covid-19 esetén való alkalmazását is javasolná.

Valószínűsíthető, hogy a jövőben azoknál a betegeknél is használnák a vírusellenes hatóanyagú gyógyszert, akik még nem szorulnak külön oxigén-kezelésre. Mint korábban említettük, ebben az esetben, a szervezet kisebb vírusterhelése esetén, nagyobb lehet az esélye annak, hogy a remdesivires gyógyszeres terápia eredménnyel jár.

Remdesivir, favipiravir és a koronavírus

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta Covid-19 megbetegedés kezelésének máig sincs magas fokú hatásosságot és biztonságosságot ígérő hatóanyaga. Vírusellenes hatású vegyületeket (pl. favipiravir), szteroid-vázas gyulladáscsökkentőket (pl. dexametazon) jelenleg is alkalmaznak a Covid-19 kezelésére, de ezek nagy része nem speciálisan a Covid-19 kezelésére szolgál.

A favipiravir már a hazai gyógyszertárakban is elérhető az igazoltan SARS-CoV-2-pozitív betegek számára. A favipiravir indikációjában (=alkalmazási javallatában) az influenzavírus okozta fertőzések kezelése szerepel, és a Covid-19 kezelésében úgynevezett indikáción túli alkalmazásról van szó, arra alapozva, hogy az influenzavírusok ellen hatásos vegyület a koronavírus ellen is hatásosnak bizonyul.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz