Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Rossz hír! Újabb koronavírust azonosítottak denevérekben, ami átugorhat emberre

koronavírus, covid, teszt, szonda, PCR-teszt

Az újonnan azonosított vírus ellen a kutatók szerint az oltás sem véd.

A Khosta–1 és a Khosta–2 nevű vírust két éve vették észre patkósdenevérekben a Szocsi Nemzeti Parkban. A kórokozók a 2002 és 2004 közötti SARS-járványért felelős vírushoz, valamint a Covid–19 kórokozójához hasonlóan a Sarbecovirus alnemzetségébe tartoznak – írja az Index.

KHOSTA: be tud jutni az emberi sejtbe

Michael Letko, a Washingtoni Állami Egyetem óraadó tanára szerint ez a 2 vírust korábban nem tartották pronlémásnak, mert másképpen néznek, mint a koronavírus. Egy újabb kutatás szerint ez nem jelent semmi, mert a KHOSTA-2 képes megfertőzni az emberi sejteket.

A KHOSTA-2 tüskefehérjéje, a koronavírushoz hasonlóan az ACE2-receptorra kapcsolódik, így be tud jutni az emberi sejtbe. Letko kiemelte, hogy a jelenleg ismert vakcinák hatástalanok lennének a Khosta–2-vel szemben. Azonban több kutatócsoport jelenleg olyan védőoltáson dolgozik, amelyek nemcsak a covid következő variánsa ellen, hanem valamennyi sarbecovírussal szemben védettséget biztosítanak.

Kinek érdemes felvenni az oltást?

Rusvai Miklós virológus szerint nagyon közel járunk a pandémia végéhez, és a koronavírus náthavírusként fog velünk maradni. Hozzátette, hogy azoknak, akik nem tartoznak semelyik rizikócsoportba, azaz nem 65 év felettiek, nem küzdenek súlyos betegséggel, nem gyenge az immunrendszerük, nem kell beoltatni magukat.

Egy szeptember eleji RTL-es interjúban azt is elmondta, hogy azoknak, akik már egyszer átestek a covidon, szintén felesleges oltakozniuk:

Mindenkinek, aki már egyszer átesett a betegségen, nincs szüksége rá, az ő szervezete már bizonyította, hogy a fertőzést le tudja küzdeni. Tehát adott esetben, ha másodszor, harmadszor vagy negyedszer is újra fertőződik, ugyanúgy, mint az influenzánál vagy bármelyik másik légzőszervi betegségnél, már csak enyhébb tünetek tapasztal. Aki egyszer már átesett rajta, feleslegesen oltatja meg magát.

Ez mellett kiemelte, hogy a 80 év felettiek, a cukorbetegek, a magas vérnyomással küzdők, az allergiások és a légúti betegségben szenvedők, valamint azok, akik idősek otthonában élnek viszont jobb, ha oltakoznak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: index
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához