Ezeket látta már?

Rotavírus: a beteg életébe is kerülhet ez a hasmenéses betegség

Rotavírus fertőzés hasmenés láz hányás kiszáradás

A rotavírus nagyon gyors lefolyású, gyakran az egész családot érinti, és súlyos, akár életveszélyes kiszáradást is eredményezhet.

A rotavírusok okozzák a csecsemő és kisdedkori vizes hasmenések jelentős hányadát. A 3-36 hónapos kor közötti csecsemők első rotavírus fertőzése a legsúlyosabb. Mit kell tudni a rotavírusról?

A rotavírusok okozzák a csecsemő és kisdedkori vizes hasmenések jelentős hányadát. Főként a 6 hónapos és 2 éves kor közötti gyermekeket érinti, de felnőtteket is megbetegíthet. Gyakran az egész család elkapja a betegséget. A 3-36 hónapos kor közötti csecsemők első rotavírus fertőzése a legsúlyosabb.

A rotavírus tünetei

Magas láz, hányás és gyakori székletürítés miatt, pár óra alatt kiszáradás léphet fel. Emiatt, évente több tízezer csecsemőt kezelnek kórházban. Életünk során többször átesünk rotavírus hasmenésen, de a betegség 3 éves kor alatt a legveszélyesebb

Hogyan terjed a rotavírus?

Hányással kezdődik, az első tüneteket általános gyengeség, hasmenés követi. A fokozott fertőzőképessége miatt a rotavírus járványokat idézhet elő gyermekközösségekben, gyermekintézményekben.

A beteg székletében nagy mennyiségű vírus van, mely onnan - pelenka, bili, játékok, az ápoló személy révén - kerül a környezetbe és betegít meg másokat. A kézmosás és a fertőtlenítés nem képes teljesen megakadályozni a terjedést. A rotavírus a leggyakoribb kórokozója a bölcsődei és kórházi járványoknak. A legtöbb eset november és május között fordul elő.

Hogyan lehet megelőzni a rotavírus hasmenést?

A tisztaság és a jó higiénés körülmények nem tudják megakadályozni a rotavírus fertőzést.

A leghatékonyabb megelőzési mód a védőoltás.

A rotavírus elleni oltás

Oltóanyag készült a csecsemők súlyos rotavírus fertőzésének megelőzésére, melyet szájon át kell beadni. Az oltott csecsemők 98%-a védetté válik a súlyos fertőzéssel szemben, háromnegyede pedig egyáltalán nem betegszik meg rotavírus okozta hasmenésben.

A beadás rendje

Kétféle, megiható oltóanyag van forgalomban rotavírus okozta hasmenés ellen. Ismétlő oltás szükséges, melyből az elsőt 6-12 hetes, az utolsót - legkésőbb - 24 vagy 26 hetes korig be kell adni. Az oltások között legalább 4 hét időközt kell tartani. Más oltásokkal egy időben adható. A háziorvos, vagy gondozó orvos receptre írja fel, melyet a gyógyszertárból hűtőtáskában adnak ki. A rotavírus oltóanyag hőre érzékeny, azért a beadásig, hűtőtáskában vagy hűtőszekrényben kell tartani!

Ki nem kaphat rotavírus elleni oltást?

Magas láz, hasmenés, súlyos heveny betegség esetén el kell halasztani az oltást. Nem olthatók az immun károsodottak (daganatos betegek, veleszületett immunhiányosok, szteroid kezeltek) és a bélrendszert érintő fejlődési rendellenességgel születettek. Csökkent lehet az oltás hatékonysága azoknál, akik vért vagy immunglobulint kaptak. 6 hónapos kor feletti csecsemők már nem olthatók!

Milyen oltási reakció fordulhat elő?

Minden gyógyszernek, oltóanyagnak lehet mellékhatása. A rotavírus oltóanyagok nagyon biztonságosak, a vad rotavírushoz képest elenyésző a veszélyük. Enyhe hasmenés és hőemelkedés jelentkezhet az oltottak 1-3%-ban. Bármilyen oltást kap a csecsemő vagy a kisgyermek, pár napig gondos megfigyelést igényel. A szokatlan jelenségekről haladéktalanul tájékoztatni kell az oltóorvost.

A rotavírus fertőzés tünetei

A tünetek általában 1-3 nappal a vírusfertőzést követően kezdődnek. A betegség általában hirtelen hányással kezdődik, amelyet vizes hasmenés követ, akár napi 10-15 székletürítéssel. A hányás, hasmenés általában 3-7 napig tart. Körülbelül minden harmadik rotavírusos beteg lázas a betegség első napjaiban. Az általános gyengeség, gyomorfájdalom is gyakori tünet.

A tünetek általában néhány naptól egy hétig tartanak. A rotavírusos betegek körülbelül 2 hétig képesek fertőzni.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A legtöbb gyermek gyorsan felépül a rotavírus okozta fertőzésből, aminek legnagyobb veszélye a kiszáradás, ami különösen a fiatal csecsemőket veszélyezteti, akár órák alatt válságosra fordulhat a beteg gyermek állapota.

Sürgősen fel kell keresni vagy értesíteni a házi gyermekorvost, ha gyermeke:

 • kevesebb, mint 6 hónapos;
 • a rotavírus fertőzés mellett egyéb egészségügyi problémái vannak;
 • nem fogyaszt elegendő folyadékot, nem itatható;
 • csillapíthatatlan hányással küzd, vagy a hányás zöld;
 • nagyon bágyadt;
 • vér vagy nyálka van a székletében;
 • hasi fájdalmai nem enyhülnek;
 • magas láza van;
 • egyéb tünetei vannak, például fájdalom székeléskor vagy fejfájás;
 • nem mutat javulást. 

Azonnal vigye be gyermekét a legközelebbi gyermekorvosi ügyeletre, ha gyermeke:

 • szokatlanul aluszékony, apátiás, ingerekre nem reagál;
 • nem, vagy csak nagyon kevés sötét, szúrós szagú vizeletet ürít;
 • szája száraz, ajka kicserepesedett, szeme karikás, nyelve lepedékes, bőre száraz és ráncba emelhető, lehelete acetonos, könnyek nélkül sír, kutacsa besüppedt, testsúlya csökken.

A fenti tünetek kiszáradásra utalhatnak, súlyos esetben kórházi kezelést igényelnek.

A rotavírus-fertőzés diagnózisa

A diagnózist általában a tünetek és a gyermek székletének laboratóriumi vizsgálata alapján állítják fel.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hasmenés és gyakori fertőzések: ez az 5 tünet immunhiányt jelez

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hasmenés

Forrás: Országos Epidemiológiai Központ, OTH Járványügyi Főosztály
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához