Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Sinopharmot vagy Janssent kapott harmadik oltásként? Kemenesi Gábornak van egy rossz híre

koronavírus, covid, vakcina, oltás, negyedik oltás

A virológus egy hazai tanulmányra hívta fel a figyelmet, amelyből kiderült, hogy az egyes vakcinák mennyire állítják vissza a védettséget a harmadik oltás után.

Aki eddig Sinopharmot vagy csak két oltást kapott, az azonnal menjen és kérje a harmadik, lehetőleg mRNS technológiával gyártott megerősítő vakcinát – mondta Kemenesi Gábor, aki hangsúlyozta a harmadik oltás nagyon fontos, mert az idő múlásával és az omikronnak is köszönhetően erősen gyengül a vakcina hatékonysága - írja a Népszava.

Sinopharm és Janssen harmadik oltásként így teljesített

A többek között Müller Cecília, Szlávik János, Kásler Miklós által jegyzett tanulmányból kiderült, hogy a negyedik oltás hatékonyságát csak kevés emberen tudták vizsgálni, de egyértelmű volt, hogy akik megkapták, azok szinte biztos, hogy nem halnak bele a fertőzésbe. Az alapimmunizáció védettség az oltás után 120-240 nap után jelentősen csökken. Aki tavaly, a delta hullám idején vette fel a harmadik oltás, közel 100 százalékra visszaállt a védettsége. Két vakcina esetében azonban nem voltak ennyire megnyugtatóak az eredmények.

Ha valaki harmadik oltásként is csak Sinopharmot kapott, úgy neki 55,3 százalékosra állt vissza a védettsége, a Janssennel pedig 86,8 százalékosra. Az eredményekből az következik, hogy a Sinopharmmal oltottaknak megerősítő oltásként ajánlott valamelyik mRNS vakcinát, azaz Pfizert vagy a Modernát felvenniük.

Kemenesi Gábor hangsúlyozta, hogy koronavírus-járványnak még nincsen vége. Az omikron halálozási kockázata egyenértékű egy súlyosabb influenzáéval. Az idősekre, krónikus betegséggel rendelkezőkre, például a cukorbetegekre továbbra is veszélyes lehet a koronavírus. Ezzel párhuzamosan Sok olyan tanulmány is megjelent, ami azt bizonyítja, hogy a gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt az enyhe lefolyású covid után is jelentkezhetnek a long covid tünetek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: népszava
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához