Friss koronavírus hírek ma

Súlyos covid: ha ilyen az ujja, nagyobb lehet a kialakulás esélye

ujj, covi,d koronavírus

A tesztoszteronszint és az ösztrogénszint - ami az ujjak hosszát is meghatározhatja - befolyásolhatja a súlyos covidra való hajlamot.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő egy érdekes tanulmányról írt, ami az ujjak hossza és a súlyos covid összefüggését vizsgálta. Ez alapján a kézujjak hosszaránya összefüggést mutat a COVID-19 miatti kórházba kerülési kockázattal:

"A Scientific Reports szaklap március 17-i számában megjelent kutatás arra keresett választ, hogy a kézujjak hosszúságaránya és a jobb, illetve bal kézujjak ilyen arányainak eltérései előre jelezhetik-e a COVID-19 várható súlyosságát. Hangsúlyozni kell azonnal, hogy nem az ujjhosszakról van szó valósában, hanem azokról a mögöttes hormonális tényezőkről, amelyek meghatározzák az ujjak hosszarányát, alapvetően a két nem között és másodlagosan a nemeken belül.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a férfi nem és az idősebb életkor fokozott kockázati tényezőt jelent a COVID-betegség súlyossága és a halálozás szempontjából. Két ellentétes értelmezés van ezzel kapcsolatban:

1) A hím nemi hormonhatás súlyosbító tényező (hipergonadizmus);

2) A hím nemi hormonhatás csökkenése súlyosbító tényező (hipogonadizmus).

Az 1. pontot illetően, a vírus gazdasejtekbe jutása részben hím nemi hormonfüggő folyamat, amennyiben az ehhez szükséges TMPRSS2 enzim termelődéséhez hím nemi hormon receptor aktivitás szükséges. Következésképpen, ezen megközelítés szerint a tesztoszteronszint magasabb volta fokozza a súlyos vagy halálos COVID-19 kialakulását.

A 2. pontot illetően, ez rámutat arra az ellentmondásra, hogy az életkorral csökken a férfiak tesztoszteronszintje, miközben nő a súlyos COVID-19 esetek kockázata.

Mármost a mutatóujj (2D ujj) és a gyűrűsujj (4D ujja) hosszaránya összefüggést mutat a magzati korban bekövetkező nemi hormonhatással; pontosabban a kisebb 2D/4D arány (ez jellemző a férfiakra) magasabb magzati tesztoszteron és alacsony ösztrogénhatásról árulkodik, míg a nagyobb 2D/4D arány (nőies jellemző) fordítva, alacsony tesztoszteron és magasabb ösztrogénarányra utal a méhen belüli életkorban.

Egy kutatás szerint a COVID-19 halálozási ráta magasabb volta kapcsolatban áll a nagyobb férfi 2D/4D aránnyal, azaz az ilyen szempontból nőiesebb férfiak fokozott kockázatával.

A jobb és bal kéz 2D/4D ujjarányainak aszimmetriájáról is úgy vélik, hogy fordított összefüggést mutat a magas születés előtti tesztoszteron és alacsony ösztrogénszinttel. Az egyes ujjak hosszában mutatkozó különbségek nagysága pedig kapcsolatban állhat a születés utáni stresszfaktorokkal, mint például a nemi hormonhatásokkal és az alacsony társadalmi-gazdasági státusz jellemzőivel (pl. rossz táplálkozás).

A mostani kutatás a különböző ujjak arányait vizsgálta 54, az első hullámban (2020 03. – 08.) kórházba került COVID-19 beteg (28 férfi és 26 nő) és 100 kontrollszemély (47 nő, 53 férfi) esetében. Az eredmények szerint a betegeknél a legnagyobb eltérés nemtől függetlenül a 2D/4D + 3D/5D ujjarányok (mint két legnagyobb eltérés) összegének aszimmetriájában volt. A betege esetében nagyobb volt a 2D/4D ujjarány jobb és bal kéz közötti aszimmetriája is.A hatások mértéke kis, illetve közepes mértékű volt."

Olvasson tovább! Szeretnénk, de nincs vége: úgy tűnik, kétcsúcsos lesz az omikronhullám

Hivatkozás: Kasielska-Trojan, A., Manning, J.T., Jabłkowski, M. et al. Digit ratios and their asymmetries as risk factors of developmental instability and hospitalization for COVID-19. Sci Rep 12, 4573 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-08646-7

https://www.nature.com/articles/s41598-022-08646-7...

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport