Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Súlyos mellékhatást okozott az oltás? Ez alapján kérhetnek kártérítést többen is a szomszédban

 ájulás, oltás, vakcina, gyerekek oltása, mellékhatás, stressz, szorongás

A koronavírus elleni oltás okozhat súlyos mellékhatásokat, ami után lehet kártérítést lehet igényelni a szomszédban.

A szlovák kormány már az oltási kampány kezdetén jelezte, vállalják a felelősséget az esetleges súlyos mellékhatásokért, csakhogy azt is hozzátették, az állampolgároknak maguknak kell kiharcolniuk a kártérítést. A ma7.sk nevő szlovák portál által megkérdezett jogászok szerint ez azonban egy évekig elhúzódó, hosszú ideig tartó folyamat.

Mellékhatás covid vakcina után

Ha a koronavírus elleni oltás után komolyabb mellékhatást tapasztalnak a szomszéd ország lakói, a jogászok javaslata szerint azonnal jelenteniük kell azt az állami gyógyszerfelügyeletnek, és fel kell hívni az háziorvost is, és elmondani a tapasztaltakat. Az orvosnak azt kell megvizsgálnia először, hogy valóban romlott-e a bejelentő egészségi állapota, majd pedig arról kell adnia szakvéleményt, hogy a tüneteket oltás okozta.

A szakértők szerint a mellékhatás bejelentéssel összefüggő jogi eljárás lényege, hogy a panaszosnak bizonyítania kell, a mellékhatást közvetlenül a vakcina váltotta ki, és nem két független, de egymást követő eseményről van szó.

Ez ugyanakkor korántsem egyszerű, még akkor sem, ha ne adj Isten az oltást követően nem sokkal a páciens meghal. Az orvosok legfeljebb lehetséges összefüggésekről beszélnek és a gyógyszerfelügyelet is egy négy fokozatú skálán határozza meg az összefüggés valószínűségét. Egyértelmű igen-nem választ erre a kérdésre senki nem tud adni, ezért nagyon nehéz bizonyítani a bíróság előtt, hogy a covid elleni oltás okozta a mellékhatásokat és a panaszos jogosult a kártérítésre.

Újabb problémát jelent, hogy Szlovákiában például kizárólag tartós vagy hosszantartó következmények esetében lehet kérni kártérítést. Ha valaki elájul vagy rosszul lesz az oltástól, akkor nem.

Akár 20000 euró is lehet a kártérítés

A kártérítés lehetősége szempontjából "könnyebb" helyzetben vannak azok, akik az oltás után kórházi kezelésre szorulnak. Itt ugyanis újabb orvosi szakvélemény támaszthatja alá az összefüggést, például akkor, ha a vakcina beadását követően valakit embóliás tünetekkel kénytelenek kórházba szállítani. Fontos megjegyezni, hogy a szlovák állam egyelőre nem adott közre listát arról, mely mellékhatások esetén járhat kártérítés.

Ausztriában létezik ilyen lista, ezen többek között a szívizomgyulladás, az anafilaktikus sokk és a szívburokgyulladás szerepel mint súlyos, kártérítésre feljogosító mellékhatás. Az osztrák kártérítés összege 1000 és 20000 euró között mozoghat. Ausztriában nem az állampolgárnak kell végig vinnie az eljárást, azt az illetékes hatóságok hivatalból elvégzik, Szlovákiában ilyesmire nincs lehetőség.

Évekig elhúzódhat egy oltási kártérítési per

A szlovák portál által megkérdezett szakértők szerint nagyjából ez a két dolog kell egy sikeres kártérítési eljáráshoz. Nem csak sok pénzbe kerül az eljárás, de még sokáig is tart, akár évekig is elhúzódhat egy-egy ilyen és semmi sem garantálja, hogy a végén meg is kapja jogosnak vélt kártérítését a páciens. Évekig eltarthat például annak bizonyítása, hogy a panaszos nem szimulált. Ha például a már említett szívizomgyulladás lépne fel, könnyű bizonyítani a mellékhatás meglétét, de nehezebben diagnosztizálható vagy "nem megfogható" tünetek esetén már sokkal nehezebb.

Ájulás covid-oltás után: kiderült, mi okozhatja - olvasson tovább!

Jogászok szerint csak idő kérdése, hogy az első ügyvédi irodák szolgáltatásként kártérítési eljárásokra vonatkozó megbízásokat vegyenek fel, mondván, az ügyfélnek csak a megítélt pénz bizonyos százalékát kell majd ügyvédi honoráriumként megfizetnie. A legtöbb szakértő azt ajánlja, alaposan fontoljuk meg, ha ilyen eljárást indítanánk, hiszen nem biztos, hogy megéri a fáradtságot.

Forrás: ma7.sk
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához