Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Ájulás covid-oltás után: kiderült, mi okozhatja

 ájulás, oltás, vakcina, gyerekek oltása, mellékhatás, stressz, szorongás

Az oltás utáni ájulást, szédülést immunizációs stressz is okozhatja.

Sokan - általában kamaszok, de fiatalabb gyermekek és felnőttek is - tapasztalhatnak ájulást, szédülést vagy hányingert az oltás után. Bár ez a tapasztalat ilyenkor nyugtalanítónak tűnhet, általában szorongással kapcsolatos reakcióról van szó, amelyet néha immunizációs szorongásnak vagy immunizációs stresszreakciónak neveznek.

Sokan tapasztalhatnak ájulást az oltásokra adott szorongással kapcsolatos reakcióként. Az ájulás, a fülcsengés, az ájulás, a szédülés, a hiperventilláció és a hányinger ijesztő események lehetnek, különösen, ha egy oltás után jelentkeznek. Az emberben ilyenkor felmerül, hogy allergiás reakció vagy a vakcina mellékhatása is okozhatta a kellemetlen tüneteket.

Az ájulást a vakcina mellékhatása okozta?

A közelmúltban a Janssen (Johnson & Johnson) COVID-19 egyszeri beadású oltóanyagának beadását követő ájulásos esetekről szóló jelentés tovább növelte a COVID-19 oltásokkal kapcsolatos aggodalmakat.

Az esetek elemzése után azonban az amerikai Betegségellenőrzési és Járványügyi Központ (CDC) arra a következtetésre jutott, hogy az esetek nem magára a vakcinára reagálva következtek be. Ehelyett a CDC megállapította, hogy ezek szorongással kapcsolatos reakciók, amelyek gyakran előfordulnak sok különböző oltás után.

Ezt a következtetést alátámasztotta az a tény, hogy a Janssen vakcina beadását követően szorongással kapcsolatos reakciókat mutató személyek körülbelül 25%-a más korábbi oltások után is hasonló reakciókról számolt be.

Ezek a koronavírus oltás pszichés hatásai - olvasson tovább!

Egy 2021 májusában tartott előadás során Dr. Tom Shimabukuro, a CDC Immunizációs Biztonsági Hivatalának igazgatóhelyettese megjegyezte, hogy az ájulás és szédülés vagy szédülés valójában meglehetősen gyakoriak az oltás után, akárcsak a szorongásos reakciók, mint a hiperventilláció és a megnövekedett szívverés".

Kiket érint az oltási stressz?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szorongással összefüggő ájulást és egyéb, oltás utáni reakciókat "immunizációs szorongás"-nak vagy "immunizációs stresszel összefüggő reakciónak"-nak nevezi.

A WHO 2016-ban közzétett adatai szerint a reakciók általában az oltást követő első 15 percen belül jelentkeztek, és főként iskoláskorú gyermekeket érintettek.

A CDC által idézett adatok pedig azt mutatják, hogy az oltást követő, szorongással összefüggő ájulásos esetek akár 62%-a is előfordulhat 11-18 éves serdülőknél.

Hogyan jelentkezik az immunizációs stressz?

Általában az oltásra adott szorongásos reakciók az oltás után 5-10 perccel jelentkeznek. Alkalmanként közvetlenül az oltás előtt, az oltást megelőzve is előfordulhatnak.

Ezek közé tartozhat az ájulás vagy ájulásérzés, a szívritmus ingadozása, émelygés vagy hányás, szédülés vagy szédülés érzése, valamint az izzadt, nyirkos bőr.

Szorongás oltáskor: mit kell tenni?

A szorongással összefüggő reakciók megelőzése érdekében a WHO azt tanácsolja, hogy az oltási programokat gondosan szervezzék meg, amelyek során az emberek minden lépésnél teljes körű tájékoztatást kapnak az oltóanyagról.

A WHO azt is javasolja, hogy az elsődleges reagálóknak rendelkezésre kell állniuk, hogy beavatkozhassanak az oltási területen, az oltási helyszíneket pedig úgy kell megszervezni, hogy ne legyenek túlfűtöttek és zsúfoltak. Így elkerülhető a hosszas ácsorgás.

  • A várakozás során a legfontosabb, hogy az illető nyugodt maradjon, és a tünetekre reagálva cselekedjen.
  • Lélegezzen mélyeket, igyon vizet és egyen néhány falatot, így kisebb lesz az esélye az ájulásnak, szédülésnek.
  • Az oltás előtt és után a figyelemelterelés, a beszélgetés, a telefonon való játék vagy a zenehallgatás szintén segíthet ellensúlyozni a szorongást.
  • Ha valaki mégis elájul, maradjon fekvő helyzetben, ahogy magához tér.

Végezetül fontos megjegyezni, hogy a stressz vagy szorongás okozta reakciók az oltásokkal kapcsolatban gyakoribbak, mint azt az emberek gondolnák, de végső soron ártalmatlanok és rövid ideig tartanak.

Gyerekek oltása – tippek szülőknek

Annak érdekében, hogy a szülők és gondviselők felkészíthessék a gyerekeket, és támogathassák őket az oltás során, a Medical News Today tippeket kért, Audrey Amostól, a Healthline Media orvosi ügyekkel foglalkozó csapatának munkatársától. A szakértő azt tanácsolta, hogy oltás előtt beszélgessünk el a gyerekkel, magyarázzák el neki miért van szükség a vakcinára.

A szakértő azt tanácsolta, hogy a gyerekek viseljenek kényelmes, bő ruházatot, hogy könnyen hozzáférjenek ahhoz a karhoz, ahol az injekció beadására kerül sor.

Érdemes megfontolni, mielőtt az oltási időpontra megyünk.

"Az oltás beadása előtt körülbelül 30 perccel legalább fél liter vizet itasson meg gyermeke, hogy biztosítsa a folyadékpótlást. Emellett az oltás előtt egy sós rágcsálnivaló fogyasztása bizonyítottan szintén segít csökkenteni az ájulás valószínűségét" - javasolta.

Bizonyos esetekben a szülők a találkozó előtt konzultálhatnak a gyermekorvossal.

"Ha a gyermek súlyos tűfóbiával küzd, beszéljen a gyermekorvossal, hogy megállapítsa, megfelelő lehet-e egy szorongás elleni gyógyszer egyszeri adagja, ha a szorongás elég súlyos ahhoz, hogy megakadályozza az oltás beadatását" - magyarázta Amos.

Az oltás során szülők az egyénnek megfelelő stratégia alkalmazásával támogathatják a gyermekeiket. A szakértő kiemelte, hogy minden gyerek esetében más tevékenység bír nyugtató hatással. Lesz akin, a zenehallgatás, mesenézés, vagy a stresszlabda szorítása segít.

Amos azt is hangsúlyozta, hogy fontos beszélni azokkal a gyerekekkel, akik korábban már szédültek vagy elájultak egy oltás beadása után, mivel jó esély van arra, hogy ez ismét előfordulhat. Meg kell beszélni a gyerekkel, szóljon, ha rosszul érzi magát, hogy időben lehessen cselekedni.

Audrey Amos hozzátette, mellkasi fájdalom, légszomj, derékfájás, szívdobogás, erős fejfájás, beszéd-, látás- vagy hallásproblémák, egyensúly- vagy járási nehézségek, vagy beszédzavar, illetve fizikai aktivitás közbeni szinkópa esetén rögtön orvoshoz kell fordulni, mert ezeket a tüneteket súlyosabb reakció is okozhatja.

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához