Ezeket látta már?

Százhetvenezer éves a ruhatetű...

Százhetvenezer éve ruházkodik az ember. Ekkora múltra tekint vissza az emberi ruházkodás - erre a következtetésre jutottak a Floridai Egyetem genetikusai a ruhatetvek DNS-vizsgálata alapján.

A floridai kutatásról szóló tanulmány a Molecular Biology and Evolution című folyóirat legújabb számában látott napvilágot.

A ruhatetű (Pediculus humanus humanus) emberen élő ektoparazita. Szárnyatlan, vérszívó rovar, amely teljes életciklusát az emberi testen és ruházatban éli. Kizárólag az emberben képes tartósan fennmaradni, állatokat nem fertőz. E szoros kapcsolatnak köszönhetően az élősködő evolúciós változásai alapján következtetni lehet a gazdaszervezet törzsfejlődésére.

A genetikusok David Reeddel, a Floridai Természettudományi Múzeum szakemberével az élen ötéves kutatásaik során azt vizsgálták, hogy törzsfejlődése során mikor "csatlakozott le" a ruhatetű a fejtetűről (Pediculus humanus capitis) - olvasható a tanulmányt ismertető Medical News Today (http://www.medicalnewstoday.com) hírportálon.

Az adatok szerint a leválás körülbelül 170 ezer évvel ezelőtt történt, csaknem hetvenezer évvel korábban, mint ahogy a modern ember Afrikából a hidegebb égtájak felé kirajzott. Mint a floridai genetikusok rámutatnak, a ruhaviselet tette lehetővé, hogy a modern ember alkalmazkodjon a jégkorszaki körülményekhez.

A lipcsei Max Planck Intézet genetikusai 2003-ban arra a következtetésre jutottak, hogy őseink "mindössze" 107 ezer évvel ezelőtt öltöttek magukra ruhát.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához