Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Szívizomgyulladás - így károsítja a szívet és az ereket a covid

szívizomgyulladás, koronavirus, covid-19, szívbetegseg

A COVID-19 fertőzést követően kardiológiai problémák is kialakulhatnak hosszabb távon.

Emiatt ajánlott minden érintettnek – különösen a sportra készülőknek, valamint a szív-érrendszeri problémával küzdőknek - átfogó kivizsgálást kérni a betegséget követően 3-4 héttel.

Egy tanulmány szerint – amely koronavírus fertőzésen átesett sportolókat vizsgált - a gyógyult betegek 10-15%-nál szívizomgyulladást állapítottak meg utólagos szövődményként, és ez nem függött össze azzal, hogy az adott páciensnek mennyire voltak súlyos tünetei.

Szívet károsító Covid-19

Az is tény, hogy a súlyos állapotú COVID-19 betegek egyharmadánál kardiovaszkuláris problémák is jelentkeznek a kezelés során. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a COVID-19 nemcsak a tüdőt károsíthatja, hanem a szív- és érrendszert is.

Ezért okozhat trombózist a koronavírus, kattintson tovább!

Súlyos esetben kialakulhat szívizomgyulladás is, azaz begyulladnak a szívizomsejtek, károsodnak, és ezáltal a szív pumpafunkciója romlik.

Ezek a szív- és érrendszeri érintettség főbb tünetei:

 • a szapora szívműködés,
 • a szívritmuszavar,
 • a mellkasi fájdalom,
 • lehetséges nehézlégzés,
 • súlyosabb esetben akár szívelégtelenség is felléphet, aminek a vége akár egy szívtranszplantáció is lehet.

A fenti tünetek mellett, de akár önmagában is, magas vérnyomás is kialakulhat a betegség nyomán normál vérnyomással rendelkező egészséges embereknél.

Tehát, ha valaki átesett a COVID-19 fertőzésen, mindenképpen ajánlott elmennie egy általános kardiológiai kivizsgálásra. Ha pedig valaki rendszeresen sportol (ez nem csak élsportolókra, hanem rekreációs és hobbi sportolókra is igaz), akkor az edzések elkezdése előtt mindenképpen javasolt a kivizsgálás nem csak COVID-19 érintettség esetén, de minden lázas állapottal járó fertőzés után.

Általában év elején sokan tesznek fogadalmat, hogy egészségesebb életmódra váltanak, ezzel kapcsolatban Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország Kft. járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója ugyanakkor felhívta a figyelmet:

„Nem szabad vakon belevágni a rendszeres mozgásba, különösen abban az esetben nem, ha korábban átestünk a koronavírus fertőzésen. A koronavírus okozta tünetek súlyosságától függetlenül ugyanis számos kardiológiai probléma kialakulhat. Az egyik legjellemzőbb a szívizomgyulladás, ugyanakkor ez, ha rejtetten zajlik, akár végzetes is lehet fokozott fizikai terhelésnél. Mielőtt elkezdenénk a sportot, érdemes egy általános kardiológiai kivizsgálást csináltatni.”

Miből áll egy átfogó kardiológiai vizsgálat?

Általában ez a csomag egy szakorvosi konzultációból, egy szív ultrahangból és egy nyugalmi EKG-ből áll, amelyet egy laborvizsgálat egészít ki. A szív ultrahanggal feltérképezhető a szív anatómiája, kideríthető a szív falának esetleges mozgászavara, észrevehető a folyadékgyülem a szívburokban.

Az EKG-val kimutathatók a szívritmus zavar és a szívizomgyulladásra utaló egyéb eltérések. Az általános kardiológiai szűrés minden esetben tartalmaz egy speciális laborvizsgálatot is, amely a vérben található troponin szintet méri, ugyanis a szívizomkárosodás során ezen anyag szintje megemelkedik a vérben. A magasabb troponin szint a szívizominfarktusnak és a szívizomgyulladásnak is lehet tünete. Dr. Menyhárt Orsolya hozzátette:

„Amennyiben a fenti vizsgálatok során nem derült ki semmilyen eltérés, minden eredmény negatív, akkor is ajánlott, hogy a COVID-fertőzést követően pár hetet mindenki várjon a rendszeres sporttal. Amennyiben egy betegnél eltérést tapasztalnak, akkor ajánlott egy komolyabb szívvizsgálat: szív MR vagy bizonyos esetekben szív CT.”

A szívizomgyulladás kialakulásának okai

Több betegséggel is kapcsolatba hozható a szívizomgyulladás kialakulása, nincs egy típusos megbetegedés vagy ok, ami miatt kialakul. Leggyakoribb okai azonban a vírusos fertőzések, mint a:

 • Coxsackie B, enterovirus,
 • influenza,
 • koronavírus,
 • de akár baktériumok, gombák és Lyme-kór is okozhatja.
 • Ritka esetben autoimmun eredetű, a rheumás láz, sarcoidosis és a rheumatoid arthritis betegségek miatt is kialakulhat.

Szívizomgyulladás tünetek: miről ismerjük fel?

A szívizomgyulladás tünetei is igen sokfélék lehetnek attól függően, milyen más betegség vagy külső behatás miatt alakul ki. A szívizom aktuális gyulladása gyengíti a szív összehúzódásának erejét és funkcióját, ami kezelés nélkül hosszútávon további károsodásokhoz vezet.

A szívizomgyulladás jellemző tünetei

 • Szúró mellkasi fájdalom
 • Szabálytalan szívverés, szívritmuszavar
 • Erős szívdobogás érzés
 • Nehézlégzésfizikai aktivitáskor, vagy akár nyugalomban is
 • Láz (főként vírusos megbetegedések esetén)

A szívizomgyulladás vizsgálatai

Elsődleges diagnosztikai eszközök a szívizomgyulladás felfedésére a nyugalmi EKG és laborvizsgálat. A gyulladás hatással van a szív elektromos működésére, így az EKG-n mért hullámokon már kiszűrhetőek a jelek. Laborvizsgálat során jellemzően emelkedett C-reactive protein (CRP) és troponin szintek utalnak a betegség meglétére.

Ezen vizsgálatok után indokolt lehet további képalkotó vizsgálat a súlyosságának pontos meghatározására: szívultrahang, mellkas röntgen, MRI felvétel.

A szívizomgyulladás kezelése

Súlyosságától függően több szintű kezelés is indokolt lehet, de minden esetben fontos a fizikai aktivitás kerülése és a nyugodt pihenés. Súlyos esetben mindenképp kórházi megfigyelés kell, a tüneteket gyógyszerekkel is indokolt kezelni.

A legtöbb esetben a megfelelő kezeléssel, akár hónapokig tartó pihenéssel a szívizomgyulladás kezelhető, de kialakult szívkárosodással akár halálozáshoz is vezethet.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához