Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Szlávik: "a kórházban nagyon sok beteget látunk magas antitest-szinttel megbetegedni"

szlávik jános, koronavírus, maszk, második hullám

A koronavírus elleni védettséget nem az antitestek határozzák meg - válaszolta egy hallgatói kérdésre Szlávik János a Kossuth Rádióban.

Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője a Kossuth Rádió a Napközben című műsorának Vírusinfó rovatában válaszolt a hallgatói kérdésekre, amit a híradó.hu oldalán vissza lehet hallgatni. Szóba került a magas antitestszint és a védettség is kapcsolata is.

Ezért felesleges antitestszintet nézetni

Szlávik a válaszában kifejtette, a jelenlegi tudományos álláspont szerint az antitestek száma nem mutatja, hogy az illető mennyire védett a koronavírussal szemben. A szakemberek ezért sem tanácsolják, hogy az emberek folyamatosan megnézessék az ellenanyag-szintjüket, és az alapján döntsenek arról, hogy felveszik-e az oltást vagy sem.

"Mi a kórházban nagyon sok beteget látunk magas antitest-szinttel megbetegedni, és egyáltalán nem látjuk azt, hogy az alacsony antitest-szinttel rendelkező betegek jönnének meg tömegesen, súlyos állapotban. Ez magyarázza, hogy nem az antitest határozza meg a védelmet." - mondta Szlávik, aki a gyerek oltására is kitért.

Az infektológus szerint, ha egy gyerek elkapta az omikront és meggyógyult, akkor felesleges egy jó darabig oltatni. Ezután hangsúlyozta, hogy a kicsiknél eleve enyhébb lefolyású a betegség, nagyon ritka a súlyos szövődmény, nagyon ritka, hogy egy gyerek kórházba kerüljön. Ez nem azt jelenti, hogy a gyerekeknek nem szükséges beadatni az oltást, főleg ha valamilyen rizikócsoportba tartoznak.

Szlávik nekik ajánlja a negyedik oltást

A szakember a műsorban kiemelte, hogy a teljes védelemhez három oltás szükséges, ezért aki még csak kettőt kapott, és azóta eltelt már három–négy hónap, mindenképpen vegye fel a harmadik, megerősítő vakcinát is. Szlávik a negyedik oltással kapcsolatban hozzátette, hogy a jelenlegi a magyarországi ajánlás szerint javasolt a súlyoson immunhiányos vagy daganatos betegek számára, de fontos, hogy előtte mindenki konzultáljon a házirovosával.

Koronavírus: Izraelben nő a súlyos esetek száma, de egyre kevesebben betegednek meg - olvasson tovább!

Az infektológus kitért az izraeli tapasztalatokra is, miszerint a negyedik oltás hasznos lehet minden 60 év felettinek, hiszen csökkenti a súlyos megbetegedés és az intenzív osztályra kerülés kockázatát. A 60 év alattiak és a fiatalok esetében pedig a három oltás elegendő védelmet nyújt az omikronnal szemben is.

Forrás: híradó.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához