Szputnyik: 4 ember meghalt, miután megkapta az orosz vakcinát

Szputnyik vakcina, koronavírus, oltás

Az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálja az eseteket, az oroszok szerint nincs semmi összefüggés.

Az illetékes orosz hatóság, a Roszpotrebnadzor belső levelezéséből kiszivárgott beszámolók szerint négy ember halt meg nem sokkal a vakcina beadása után, hatan pedig komoly mellékhatásokról panaszkodtak – írja az Euobserver. A dokumentumok hitelességét megerősítette Gyenisz Logunov, az oltást kifejlesztő moszkvai Gamaleja Intézet egyik vezető tudósa. Az EU gyógyszerügynöksége, az EMA is megkapta az orosz dokumentumokat, és a testület illetékesei csak annyit mondtak, komolyan veszik és kivizsgálják az ügyet.

A Szputnyik V oltás után elhalálozottak között egy 51, egy 69 éves és egy 74 éves nő van, a 4. személyről nem tudni semmit. A halál okaként szív- és érrendszeri problémákat, illetve a diabéteszt jelöltek meg, egyelőre vizsgálják a 4 esetet.

Ez is érdekelheti:

Azok, akik komolyabb mellékhatásokat tapasztaltak, többek között légzési nehézségekre, hányásra, magas lázra, izzadásra, gyengeségre és szédülésre panaszkodtak.

Az orosz gyártó nem talált összefüggést, de a vakcina kifejlesztésében részt vett epidemiológus, Vaszilij Vlaszov ugyanakkor arról beszélt, hogy Oroszországban hagyományosan nem megfelelő a különféle gyógyászati készítmények okozta mellékhatások regisztrálása.

Forrás: EgészségKalauz