Mindenki ezt nézi most!

Szputnyik: növelheti az AIDS esélyét két afrikai vizsgálat szerint

szputnyik hatékonyság, szputnyik adatok, szputnyik engedélyezés

A dél-afrikai gyógyszerhatóság (SAHPRA) október 18-án elutasította az orosz vakcina engedélyezését.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról a dél-afrikai közleményről, ami alapján ott nem használják a Szputnyikot. A döntést két korábbi vizsgálatra alapozták, valamint egy, a Lancet orvosi szaklapban megjelent 2020-as vizsgálatra. Úgy ítélték meg, hogy az Ad5 vírusvektort tartalmazó orosz vakcina növelheti az AIDS betegség esélyét:

"Vihar Afrikában a Sputnik V vakcina körül: a dél-afrikai hatóság szerint az Ad5 vírusvektor összetevő (a második komponens) növelheti az AIDS-et okozó HIV vírusfertőzés kockázatát

Erre való hivatkozással a dél-afrikai gyógyszerhatóság (SAHPRA) október 18-án elutasította az orosz Sputnik V vakcina engedélyezését, amiről az alábbi linken elérhető közleményt adta ki (azóta a szomszédos Namíbia is leállította a Szerbiától segélyként kapott Sputnik V vakcinák alkalmazását).

Két vizsgálat adatait találták aggasztónak, amelyekre jóval a COVID-19 járvány előtt került sor. A STEP vizsgálatba az amerikai kontinensen élő homoszexuális férfiakat vontak be, míg a PHAMBILI vizsgálatba heteroszexuális dél-afrikai nőket és férfiakat.

Mindkét vizsgálatban három adag adenovírus 5 (Ad5) vektor alapú, HIV gag és nef fehérjét kódoló oltóanyagot adtak be a résztvevőknek és azt figyelték meg, hogy a beoltott férfiaknál nagyobb volt a HIV vírusfertőzés kockázata.

A STEP vizsgálatot 2007 szeptemberében állították le a hatásosság hiánya miatt, majd a fent nevezett jelenségre hamarosan felfigyeltek, különösen a körülmetéletlen férfiaknál, akiknél magas volt az Ad5 elleni, korábban már fennálló ellenanyagszint. Idővel a fokozott HIV kockázat statisztikailag szignifikánssá vált a teljes vizsgálati népesség elemzése során is.

A STEP vizsgálat eredményei miatt a tervezettnél korábban állították le a PHAMBILI vizsgálatot. Ennek során kezdetben nem tapasztalták a HIV fertőzés kockázatának emelkedését, de később viszont igen.

Mindemellett hivatkoznak egy Lancet szaklapban 2020-ban megjelent cikkre is (lásd a linkben a pontos hivatkozást), amely szerint rhesus majmokat AD5 vírussal megfertőzve, majd szaporodásra képtelen Ad5 vektor alapú majom immunhiány vírus (SIV) vakcinával beoltva emelkedett a SIV fertőzés kockázata.

Olvasson tovább! HIV: életmentő lehet a korai diagnózis!

A SAHPRA dokumentum szerint adatokért fordultak a Sputnik V fejlesztését végző moszkvai Gamaleya Intézethez, amely nem tudott megfelelő válaszokat szolgáltatni.

Ugyanakkor a Sputnik V két összetevős vakcina első komponensére, amely Ad26 vírusvektort tartalmaz és Sputnik Light néven önálló törzskönyvi engedéllyel rendelkezik Oroszországban és más államokban, a dél-afrikai hatóság még nem kapott engedélyezési kérelmet."

Hivatkozás:

https://www.sahpra.org.za

Forrás: EgészségKalauz