Ezeket látta már?

Tarol az indiai mutáns: hálóval fogják ki a Gangeszból a járvány áldozatait

Indiai mutáns: a járvány áldozatait a nyílt utcán égetik Indiában a Ganesz partján

A koronavírus indiai duplamutánsa soha nem látott mértékben szedi áldozatait Indiában.

India északi részén hálót feszítettek ki a Gangesz folyóban, miután a vízben több tucat sodródó holttestet - feltehetően koronavírus-fertőzötteket - fedeztek fel - írja az MTI. A holttestek 4-5 napja sodródhattak.

A hálót Uttar Prades állam határánál helyezték el a folyóban, és a hatósági ellenőrzést is megerősítették a környéken. Bihar államban 71, a szomszédos Uttar Prades államban pedig 25 holttestet találtak a Gangesz folyóban, vagyis az indiai mutáns rendkívül gyorsan terjed.

„Körülbelül 35-40 holttestet észleltünk, ezek közül sok COVID-19 áldozat lehet. Normál napokon két-három ilyen testet látunk ezen a folyószakaszon, de ez a szám a halálos járvány miatt emelkedik”- mondta Naval Kant helyi tisztviselő a dpa hírügynökségnek a buxari Chausa városából - írja az aljazeera.

Indiai mutáns: hogy kerülhettek a folyóba az áldozatok?

A hatóságok szerint szegény családok hozzátartozói lehetnek, akik nem engedhették meg maguknak a hagyományos hamvasztás költségeit, és ezért szeretteiket a folyó vizébe engedték.

Holttesteket égetnek Új-Delhiben. Túlterheltek a krematóriumok Holttesteket égetnek Új-Delhiben. Túlterheltek a krematóriumokFotó: AFP/Prakash Singh Forrás: Magyar Hírlap/AFP

Mit tudunk az indiai mutánsról?

A vírus indiai variánsát 2020 októberében azonosították, majd 2021 márciusában jelölték meg kiemelt kockázatúnak. Azóta folyamatosan növekedett az elemzett mintákban a variáns aránya. India mellett a világ több országában is megjelent ez a variáns, többek között Ausztráliában, Svájcban, Belgiumban, Csehországban és Németországban is.

Koronavírus: ezek az indiai duplamutáns tünetei

Az indiai mutáns nem csak Indiában, hanem már több mint 40 országban jelen van, és most már Szlovákiában is megjelent.

Mik az indiai mutáns tünetei?

Kutatók szerint az új variáns új tünetekkel jelentkezett. A korábban jól ismert tünetek (pl. a láz, a száraz köhögés, a szag- és ízérzékelés elvesztése, a légzési nehézségek stb.) mellé az alábbi három tünetcsoportot jelölték meg a vizsgálatok szerint:

  1. kötőhártya-gyulladás (pink eyes): ez a szem kipirosodását, duzzanatát, váladékozását jelenti
  2. emésztőrendszeri panaszok: hányinger, hányás, hasmenés
  3. hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés
  4. feketegomba-fertőzés

A feketegomba-fertőzés során elszíneződhet az orr, látászavar és mellkasi fájdalom alakulhat ki. A "fekete gombaként" is ismert mukormikózis (mucormycosis) fertőzés előfordulása a Covid-19-en átesett páciensek körében csaknem négyszer-ötször olyan magas, mint a világjárvány előtt.

A legnagyobb veszélyt a cukorbetegekre jelenti, valamint azokra, akiket szteroidokkal kezeltek, vagy hosszú időt töltöttek intenzív osztályon.

Az EU gondokodik a beutazások korlátozásán

Az Európai Bizottság azt javasolta az uniós tagállamoknak, hogy tegyenek összehangolt intézkedéseket az Indiából Európába történő, nem feltétlenül szükséges utazások ideiglenes korlátozására a koronavírus indiai változata terjedésének visszaszorítása érdekében - közölte az uniós bizottság szerdán. Azt ajánlotta, hogy a dél-ázsiai országból érkezők esetében a tagországok tesztelési és szigorúan ellenőrzött karanténkötelezettséget írjanak elő.

Olvassa el ezt is!

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához