Ezeket látta már?

Megcsípte egy tigrisszúnyog? Ezekre a tünetekre figyeljen utána

tigrisszúnyog dengue-láz tünet figyel

Az ázsiai tigrisszúnyog által terjesztett dengue-láz olykor súlyos következményekkel járhat.

Mivel a potenciálisan halálos kimenetelű trópusi betegség Európa-szerte terjed, érdemes ismerni a tigrisszúnyogok okozta fertőzés korai figyelmeztető jeleit. Az EU-ban a tavalyi évben összesen 130 megbetegedést jegyeztek fel, ami azért aggasztó, mert ez csaknem kétszerese az előző évinek. A szakemberek attól tartanak, hogy ez a tendencia folyamatosan növekedni fog.

Bár ez a fajta szúnyog Közép- és Dél-Amerikában, a Karib-térségben és Délkelet- Ázsiában honos, az éghajlatváltozás miatt már a magyarok kedvenc nyaralóhelyein, például a Földközi-tenger térségében is egyre gyakrabban találkozni velük. Sőt, már hazánkban is, így idő kérdése, hogy mikor bukkan fel az első, itthon szerzett fertőzés (egyelőre behurcolt esetekről van tudomásunk).

Péterfi Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika Infektológiai Osztályának osztályvezetője nemrégiben azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy a dengue-láz okozta panaszok többsége olyan, mint egy teljesen átlagos vírusfertőzésé, ám súlyosabb esetekben orvosi kezelésre lehet szükség - bár specifikus terápia nem létezik rá. A szakértő szerint nagyobb probléma akkor alakul ki, ha valaki újrafertőződik a vírus egy másik típusával. Hiszen a kórokozónak négy változata létezik és az immunitást csak az adott szerotípussal szemben lehet megszerezni.

Milyen tünetek jelzik a Dengue-lázat?

A tünetek általában 4-10 nappal a csípés után jelentkeznek és a betegek általában influenzaszerű tüneteket tapasztalnak. 2-7 napos láz léphet fel, mely erős hullámzást mutathat: hol csökkenhet, hol felszökhet. Ezt az első napokban az arcon jelentkező bőrpír kísérheti. Jelentkezhet még súlyos fejfájás, szem mögötti fájdalom, izom- és ízületi fájdalom, hányinger, hányás, valamint jól kitapinthatóak a megduzzadt nyirokcsomók is.

A második hétben lapos, vörös kiütések jelenhetnek meg a test nagy részén, a tenyereken és a talpakon pedig viszketés és hámlás léphet fel – ez vélhetően az immunrendszer vírusra adott reakciója. A viszketés a betegek körülbelül egynegyedénél jelentkezik.

Van, amikor súlyossá válik

Bár a legtöbben egy-két hét után felépülnek, előfordulhat, hogy egyeseknél a fertőzés sokkal súlyosabb formája alakul ki, ami már egy életveszélyes állapot. Ez az esetek kb. öt százalékában lép fel. Tünetei közé tartozik a súlyos gyomorfájdalom, ismétlődő rosszullétek, szapora légzés, fogínyvérzés, orrvérzés, rendkívüli fáradtság, nyugtalanság és véres hányás/széklet (ezek bálrendszeri vérzésre utalnak). A fellépő citokinvihar miatt folyadékkilépés történhet az érpályából a szövetekbe, valamint jelentősen leesik a vérnyomás. Ezek a tünetek általában 24-48 órával azután jelentkeznek, hogy a dengue-láz kezdeti hulláma elmúlt, és az érintett jobban érzi magát.

Célzott terápia sajnos nincs rá, csupán tüneti kezelés érhető el.

Hogy lehet elkerülni a fertőzést?

  • hosszú ujjú felső és nadrág viselése
  • rovarriasztó szerek használata
  • ablakok zárva tartása
  • szúnyogháló
  • ne hagyjon a kertben vizet (vagy fedjük le)

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tigrisszúnyogok: készüljünk egy lehetséges járványra? Itt a kutató válasza!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

tigrisszúnyog

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához