Ezeket látta már?

Vérzéses láz, Dengue-láz: tünetei, terjedése, kezelése és megelőzése

vérzéses láz dengue-láz terjedése, kezelése és megelőzése

A betegségnek három formája létezik: az enyhébb, klasszikus Dengue-láz (csonttörő láz), a Dengue vérzéses láz és a Dengue shokk szindróma.

Ezt a vírust az Aedes aegypti szúnyog terjeszti, akárcsak a zikát és a chikungunya-t, és bár más típusú vírus okozza, a dengue-vírus okozta tünetek könnyen összetéveszthetők ezekkel a betegségekkel is. Emberről emberre nem fertőz, csak a rovar csípése terjeszti: a szúnyog megcsíp egy fertőzött beteget, majd egy egészséges embert, s ilymódon viszi át a vírust. A legtöbb esetben enyhe lefolyású a betegség, de súlyosabb változatban halálos is lehet! Az éghajlatváltozás miatt már Európában is észleltek ilyen megbetegedéseket.

Az Egyesült Államok Járványügyi Központjának becslései szerint a világ népességének egyharmada él olyan helyen, ahol fennáll a megfertőződés kockázata Az Egyesült Államok Járványügyi Központjának becslései szerint a világ népességének egyharmada él olyan helyen, ahol fennáll a megfertőződés kockázata Forrás: shuttertock.com

Négyféle dengue-vírus létezik

A betegségen átesett ember viszonylag hosszú ideig immunis lesz arra a típusra, amely megfertőzte, de a többire nem. A súlyos dengue sokk szindróma kialakulásának kockázata az egyes fertőzésekkel nő.

Ha dengue-láz gyanúja merül fel, ajánlatos fertőző betegségekkel foglalkozó szakorvoshoz vagy háziorvoshoz fordulni. A legtöbb esetben a kezeléshez, tünetek enyhítéséhez elegendők a fájdalomcsillapítók és lázcsillapítók, a pihenés és a hidratálás, de a betegség súlyosabbá is válhat.

A Dengue-láz három formája

 1. enyhébb, klasszikus Dengue-láz (csonttörő láz),
 2. Dengue vérzéses láz
 3. Dengue shokk szindróma
legtöbb esetben a betegség enyhe, influenzaszerű tünetekkel jár, a súlyos megbetegedés kockázata azoknál nagyobb, akik másodjára fertőződtek meg. Ezen betegek egy kis részénél olyan súlyos megbetegedés alakul ki, amely potenciálisan halálos vérzéshez és szervkárosodáshoz is vezethet. legtöbb esetben a betegség enyhe, influenzaszerű tünetekkel jár, a súlyos megbetegedés kockázata azoknál nagyobb, akik másodjára fertőződtek meg. Ezen betegek egy kis részénél olyan súlyos megbetegedés alakul ki, amely potenciálisan halálos vérzéshez és szervkárosodáshoz is vezethet. Forrás: shuttertock.com

A Dengue-láz fő tünetekei

 • magas láz, 39 °C feletti láz,
 • fejfájás és/vagy testfájdalom,
 • vörös foltok a bőrön,
 • szemek mögötti fájdalom,
 • hányinger,
 • bizonyos esetekben hasi fájdalom,
 • álmosság,
 • vérzés,
 • duzzadt nyirokcsomók,
 • kiütések,
 • orr-, ínyvérzés,
 • extrém fáradtság.

A láz általában a dengue-láz első tünete, és 2-7 napig tart. Általában más tünetekkel is jár, mint például fejfájás, hasmenés és hányinger - ezek gyakoriak a dengue-láz kezdeti szakaszában.

A betegség 3. és 7. napja között a legtöbb dengue-lázban szenvedő ember láza csökken, és egyéb tünetei is javulni látszanak, azonban gyakran lépp ebben az időszakban lép át a dengue-láz egy súlyosabb kockázatú, kritikus szakaszba.

A dengue-lázat csonttörő láznak is nevezik, mivel olyan erős fájdalmat okozhat, hogy a beteg úgy érzi, mintha eltörnének a csontjai. A dengue-láz tünetei többek között láz, fejfájás, a kanyaróhoz hasonló bőrkiütés, valamint izom- és ízületi fájdalmak. Ritka esetekben életveszélyessé is válhat. A dengue-lázat csonttörő láznak is nevezik, mivel olyan erős fájdalmat okozhat, hogy a beteg úgy érzi, mintha eltörnének a csontjai. A dengue-láz tünetei többek között láz, fejfájás, a kanyaróhoz hasonló bőrkiütés, valamint izom- és ízületi fájdalmak. Ritka esetekben életveszélyessé is válhat. Forrás: shuttertock.com

A kritikus szakaszban az érintettek olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint

 • hasi fájdalom,
 • tartós hányás vagy álmosság,

Ezek a dengue-vérzéses láz kialakulásának nagyobb kockázatára utalnak, így előfordulásuk esetén ajánlatos a sürgősségi osztályt felkeresni.

Ezek a Dengue vérzéses láz tünetei

Annak ellenére, hogy súlyos, a dengue-vérzéses láz gyógyítható, ha korai stádiumban azonosítják. A kezelés főként intravénás folyadékpótlást foglal magában, amihez kórházi kezelésre van szükség, hogy a beteget az orvosi és ápolói csapat figyelhesse, és megelőzze a szövődmények kialakulását.

A dengue-láz vérzéses láz olyan tünetekkel jár, mint:

 • vörös foltok a bőrön;
 • vérzés az ínyből, a szájból, az orrból, a fülből vagy a belekből;
 • tartós hányás, amely vért is tartalmazhat
 • vér a vizeletben
 • vörös szemek;
 • súlyos hasi fájdalom;
 • hideg és nedves bőr;
 • szájszárazság és állandó szomjúságérzet
 • alacsony vérnyomás,
 • légszomj,
 • mellkasi fájdalom,
 • mentális zavartság
 • görcsrohamok, (gyakoribbak a dengue-láz kritikus szakaszában)
A betegség hirtelen magas lázzal, izületi és izom és csontfájdalommal, hányással kezdődik, esetleg halvány kiütéssel jár. Mérsékelt vérzékenység (orr-, ínyvérzés) kísérheti a betegséget, mely 3 -10 napig tart. A lábadozás lassú, hetekig tarthat, fáradékonysággal, izomgyengeséggel jár. Ismételt fertőzés esetén, súlyos vérzéses formában lép fel. A betegség hirtelen magas lázzal, izületi és izom és csontfájdalommal, hányással kezdődik, esetleg halvány kiütéssel jár. Mérsékelt vérzékenység (orr-, ínyvérzés) kísérheti a betegséget, mely 3 -10 napig tart. A lábadozás lassú, hetekig tarthat, fáradékonysággal, izomgyengeséggel jár. Ismételt fertőzés esetén, súlyos vérzéses formában lép fel. Forrás: shuttertock.com

Van-e gyógymód a Dengue-vérzéses lázra?

A Dengue vérzéses láz gyógyítható, ha gyorsan azonosítják és kezelik. Lehetséges a teljes gyógyulás, de ehhez azonnal kórházba kell menni a dengue-láz első tüneteinek jelentkezésekor, különösen akkor, ha erős a hasi fájdalom vagy orr-, fül- vagy szájvérzés.

Az egyik első jel, amely a dengue vérzéses lázra utalhat, az, hogy a testen már kis ütésektől is könnyen megjelennek lila foltok, vagy sötét foltok jelennek meg az injekció beadásának vagy a vérvétel helyén.

A dengue sokk szindróma tünetei

Előfordul, hogy a tünetek súlyosbodnak, és veszélyes kórkép alakul ki, ez a dengue vérzéses láz vagy dengue sokk szindróma. Ilyenkor az erek fala is érintetté válik, a vérnyomás esik. A vérben csökken az alvadási faktorok száma, ami súlyos belső vérzéshez, szervleállásokhoz és akár halálhoz is vezethet. Az állapot gyorsan romlik, a sokk általában a láz elmúlta után egy-két nappal jelentkezik.

 • gyomorfájdalom és állandó hányás
 • esetenként véres hányás, széklet és vizelet
 • bőr alatti vérzések, amelyek zúzódásnak látszanak
 • hideg bőrfelszín
 • légzési nehézségek
 • ingerlékenység, zavartság

Gyermekeknél nagyobb a dengue-sokk szindróma kialakulásának kockázata.

Mikor forduljon orvoshoz?

Mivel a dengue sokk szindróma gyorsan előrehaladó életveszélyes állapot, ha dengue láz által érintett helyen járt, és tapasztalja a fenti tüneteket, forduljon azonnal háziorvosához. Akkor is keresse fel orvosát, ha csak a betegség enyhe lefolyására utaló tüneteket tapasztalja.

A betegség diagnózisát megnehezíti, hogy a tünetek nagyon hasonlítanak más trópusi betegségek tüneteihez (malária, Zika-vírus, tífusz). Az orvos a beteget kikérdezi külföldi utazásáról, esetleges szúnyogcsípésről. A vírus jelenléte vérminta vizsgálatával igazolható.

A dengue-láz diagnózisát általában fertőző betegségekkel foglalkozó szakorvos vagy általános orvos állapítja meg a tünetek és a vérvizsgálatok eredményei, például a vérkép vagy a dengue-láz vírus azonosítására szolgáló vizsgálatok alapján. A tünettan alapján felmerülő gyanút vírus-szerológiával lehet megerősíteni.

Ezenkívül bizonyos esetekben az orvos más vizsgálatokat is javasolhat, például a TGO, TGP, karbamid vagy kreatinin mérését a vérben, valamint mellkasröntgenet a dengue-láz súlyosságának felmérésére.

Hogyan kezelik a Dengue-láz?

A Dengue-láz kezelésére nincs speciális antivirális gyógyszer, ezért a betegség terápiájának elsődleges célja legtöbbször a láz- és fájdalomcsillapítás, az adott tünetektől függően. Ha esetleg szervi szövődmény (pl.: keringési elégtelenség) alakul ki, azt is kezelni kell. A malária kizárása a beteg életét mentheti meg, mert a két betegség tünetei hasonlóak, viszont ha a maláriát nem kezelik, a beteg belehalhat.

A fertőzés lezajlását követően élethosszig tartó védettség alakul ki, de csak az adott típussal szemben. A Dengue vírusnak négy fajtája van, így a másik három szerotípussal szemben nem lesz védett a beteg. A vírussal való ismételt fertőződés egyfajta hajlamot jelent a súlyosabb lefolyásra, aminek oka a fokozott immunológiai reakció. Nem tudni, hogy mitől függ, hogy a fertőzés enyhébb vagy súlyosabb tünetekkel zajlik.

A dengue-láz megelőzése: így kerülheti el a fertőzést

A betegség megelőzésének legjobb eszköze a szúnyogcsípés elkerülése. Trópusi és szubtrópusi területekre utazók számára javasolt szúnyogriasztók és ágyhálók használata, valamint a testet fedő ruházat viselése. Elsősorban megfelelő öltözet, és bőrre kenhető szúnyogriasztók segíthetnek megelőzni a vírus szervezetbe jutását. A szúnyogriszta hatóanyagtartalma legyen 30% feletti, az alábbiakból:

 • DEET (N,N-Diethyl-m-toluamide),
 • picaridin,
 • IR3535,
 • Lemon Eucalyptus (p-menthane 3,8 diol, azaz PMD).

A vírus ellen létezik védőoltás. Ezt azok a 9 és 45 év közötti személyek kaphatják meg, akik egyszer már átestek a betegségen, és endémiás területen élnek. A vakcina 3 dózisból áll, ezeket 6 hónapos időkülönbséggel kell beadni.

A betegség elleni vakcinát 2019. májusában engedélyezték az Európai Unióban. Élő, legyengített kórokozót tartalmaz, a vírus 4 fő típusa ellen. Hazánkban nem elérhető az oltóanyag.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Dengue-láz: ha Olaszországba megy, erre vigyázzon!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

dengue-láz

Irodalom:

IN, Xueru; ZHONG, Xiaozhu; PAN, Shilei. Vertical transmission of dengue infection: the first putative case reported in China. Rev Inst Med Trop Sao Paulo. Vol.58. 90, 2016

UNICEF. Preventing and fighting Aedes aegypti. Accessed on 29 Nov 2023

KIMBERLIN, David W. et al. Dengue. In: Red Book: Report of the Committee on Infectious. 32.ed. Itasca, IL: American Academy of Pediatrics, 2021. 301-304.

CDC. Dengue fever. Accessed on 29 Nov 2023

MAYO CLINIC. Dengue fever. Accessed on 29 Nov 2023

STATPEARLS. Dengue Fever. 2022. Accessed on 29 Nov 2023

MUSTAFA, M. S. et al. Discovery of fifth serotype of dengue virus (DENV-5): A new public health dilemma in dengue control. Med J Armed Forces India. Vol.7, n.1. 67-70, 2015

KHETARPAL, Niyeti; KHANNA, Ira. Dengue Fever: Causes, Complications, and Vaccine Strategies. J Immunol Res. Vol.2016. 2016

KULARATNE, Senanayake A; DULUGAMA, Chamara. Dengue infection: Global importance, immunopathology and management. Clin Med (Lond). Vol.22, n.1. 9-13, 2022

MINISTRY OF HEALTH. Dengue: diagnosis and clinical management. Accessed on 29 Nov 2023

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához