Mit tegyünk az önkéntes karantén végén?

karantén, önkéntes karantén

A koronavírus-járvány miatt könnyen adódhat olyan helyzet, ami miatt úgy döntünk, hogy önkéntes karanténba vonulunk. A karantén szabálya egyszerű: két hétig ne hagyjuk el a lakást, és kerüljük a személyes kontaktust másokkal. De mit kell tennünk, ha letelt a két hét?

Önkéntes karanténba akkor érdemes vonulnunk, ha fennáll a veszélye annak, hogy megfertőződtünk a koronavírussal. Ennek ajánlott időtartama 2 hét, és a lényege, hogy ne hagyjuk el a lakásunkat és ne találkozzunk másokkal, így nem adjuk tovább az esetleges fertőzést. Bár a 14 nap letelte után biztosak lehetünk benne, hogy már nem adjuk át a vírust, de nagyon fontos, hogy a karantén végén is betartsuk a megfelelő óvintézkedéseket.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat négy pontban fogalmazta meg a tennivalókat a karantén végére:

  • A karantént csak akkor hagyhatjuk el, ha tünetmentesek vagyunk
  • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (láz, köhögés, gyengeség, szaglás, vagy ízlelés elvesztése, izomfájdalom) észlelünk, azonnal hívjuk fel a háziorvosunkat
  • A 14 napos önkéntes karantén letelte előtt 2-3 nappal vegyük fel a kapcsolatot a munkahelyi vezetőnkkel és a háziorvosunkkal, ha szükséges, és értesítsük őket az állapotunkról
  • A karantén végét követően is tartsuk be az ajánlásokat: mossunk gyakran kezet, és tartsuk a távolságot másoktól. 

Nem éri el a háziorvosát? Hívja az Egészségkalauz orvosait! Kattintson IDE!

A szervezet készített egy plakátot is, amelyet az ajtónkra kiragasztva tudathatjuk a látogatóinkkal, hogy önkéntes karanténba vonultunk. Ezt nem kötelező kitenni, de hasznos lehet, hiszen segíthet abban, hogy megóvjunk másokat.

Fontos: az önkéntes karantén nem összekeverendő a hatóság által elrendelt otthoni elkülönítéssel, arra más szabályok vonatkoznak!

Forrás: EgészségKalauz