Továbbra is hiány a vérplazma! Segítsen a súlyos koronavírus betegeknek, adjon plazmát!

#koronavírus #koronavírus gyógyszer #vérplazma #véradás
2020.11.18.

A koronavírus fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében még több vérplazmára lenne szükség a gyógyult betegektől.

Az Országos Vérellátó Szolgálat októberi felhívása nyomán folyamatos a koronavírus-fertőzésből gyógyultak jelentkezése különleges plazmadonornak. A jelentkezők mintavételei azonban azt mutatják, hogy a hatásos készítményhez szükséges ellenanyag szint átlagosan 10 jelentkezőből csupán 1 esetében megfelelő.

Ezért továbbra is kérünk minden korábban PCR-pozitív, de legalább 3 hete tünetmentes személyt, hogy mielőbb jelentkezzen mintavételre. Gondoljanak azokra, akik most küzdenek a koronavírus fertőzéssel és segítsenek, hogy kellő mennyiségű terápiás plazmakészítmény készülhessen. Mintavételre minden véradáson lehet jelentkezni, előzetes bejelentkezés nem szükséges. Érkezéskor kérjük, jelezzék, hogy plazmadonornak jelentkeznek, a COVID-zárójelentést pedig hozzák magukkal!

További információk az OVSZ honlapján, ITT! találhatók: https://www.ovsz.hu/hu/hirek/tajekoztato-konvaleszcens-plazmadonoroknak

Országos Vérellátó Szolgálat.

Forrás: OVSZ