Ezeket látta már?

Új támadó a láthatáron! (A Hendra-vírus elleni gyógyszer kipróbálása)

2010.06.01. Módosítva: 2015.11.04.

Ausztrália kísérleti gyógyszerrel próbálja megakadályozni a vírus terjedését. Egy ausztrál nőnek és egy gyermeknek olyan kísérleti gyógyszert adtak a halálos vírus terjedésének megfékezésére, melyet eddig csak állatokon teszteltek.

Az északkeleti Queensland állam egészségügyi hivatala bejelentette, hogy azért adták a betegeknek az eddig csak vadászgörényeken tesztelt gyógyszert, hogy megállítsák a lovakról emberekre átterjedő Hendra-vírust.

"A queenslandi egészségügyi szolgálat olyan megelőző terápiát biztosított, amely egyelőre fejlesztés alatt áll" – nyilatkozta egy szóvivő.

A Hendra-vírus, amely 1994-es első dokumentált felbukkanása óta négy ember halálát okozta Ausztráliában, a fertőzött kalong vagy más néven gyümölcsdenevér (Pteropus vampyrus) vizeletén, testnedvein és ürülékén keresztül terjed. A denevérek, amelyek tünetmentesen hordozzák a betegséget, a fertőzést a lovaknak adják át, vélhetően félig megrágott gyümölcs vagy valamilyen általuk megfertőzött táplálék útján. A lovakról aztán a velük szoros érintkezésben álló emberekre terjed át a kórokozó.

Az édesanya és 12 éves kislánya valószínűleg ki volt téve a vírusnak, mivel a kislány lova két héttel ezelőtt elpusztult a betegségtől. Hétfőn még jól érezték magukat és nem mutattak tüneteket.

Mivel egyre több a gyümölcsdenevér Ausztrália különböző területein, az egészségügyi szakemberek azt remélik, hogy a határon belül megkezdhetik az ellenszérum gyártását, és már meg is kezdték a tárgyalásokat egy kutatási támogatással kapcsolatban az Egyesült Államokkal.

Barry Smyth, az ausztrál állatorvosok szövetségének elnökhelyettese elmondta, hogy a gyümölcsdenevérek, más néven óriás repülő kutyák olyan helyeken is megjelentek, ahol korábban soha nem bukkantak fel, ami fokozhatja a járvány kialakulásának kockázatát.

"Ezeknek a repülő kutya populációknak az élőhelyét az erdőirtás és az urbanizáció befolyásolta, így kénytelenek voltak elvándorolni azokról a területekről, ahol általában előfordultak" – nyilatkozta Smyth. "Ez pedig még közvetlenebb érintkezésbe hozza őket az emberi közösségekkel és más állati populációkkal, például a lovakkal."

A Hendra-vírust nehéz kimutatni, mert a lovakban különféle tüneteket okoz, és egyiket sem lehet kizárólag a vírusnak tulajdonítani, ráadásul az állat akár két-három napig is lehet fertőzött úgy, hogy nem mutat tüneteket. A vírus, amely emberekben és lovakban halálos légzési elégtelenséget okozhat, Brisbane egyik külvárosáról kapta a nevét, ahol először dokumentálták.

Forrás: Medipress