Friss koronavírus hírek ma

Újabb kutatás: ennyivel csökken a Pfizer és Moderna hatásossága

Pfizer, Moderna, mRNS, oltás, vakcina, koronavírus

A harmadik mRNS (Pfizer, Moderna) oltás hatásosságának időbeli csökkenéséről szól ír egy új tanulmány.

A tanulmány szerint a harmadik oltás után, a csak két oltást kapottakhoz képest, csökkent a COVID-19 miatti sürgősségi vizitek és a kórházba utalás kockázata - írta Facebookon Dobson Szabolcs szakgyógyszerész.

Az amerikai közegészségügyi hatóság (CD) Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) című szaklapjának 02. 11-i számában megjelent egy tanulmány, amely szerint a harmadik oltás után, a csak két oltást kapottakhoz képest, csökkent a COVID-19 miatti sürgősségi vizitek és a kórházba utalás kockázata. A tanulmányból az is kiderült, hogy ez a relatív védőhatás az oltás óta eltelt idővel csökkent. Dobson Szabolcs szakgyógyszerész posztja alapján a tanulmány során:

A vizsgálatban 241 204 sürgősségi vizitet és 93 408 kórházba utalási esetet értékeltek tíz USA tagállamban a 2021. 08. 26. – 2022. 02. 22. időszakban. A 93 408 kórházba utalásra 89%-ban (83 045) a delta, míg 11%-ban (10 363) az omikron fertőzés által dominált időszakban került sor.

  • Az első, még delta variáns által jellemzett periódusban a sürgősségi vizitek kockázatát a harmadik oltás, 2 hónappal a beadás után, 97%-kal csökkentette, amely beadástól számított 4 vagy több hónap múlva 89%-ra csökkent.
  • A főként omikron variáns okozta fertőzésekkel jellemezhető időszakban, 2 hónappal a harmadik oltás után, a sürgősségi vizitek kockázata 87%-kal, míg a kórházba utalásoké 91%-kal csökkent, de ez az oltástól számított 4 hónap múlva a megadott sorrendben 66%-ra, illetve 78%-ra csökkent ezek kockázata. A kórházi kezelés elleni védőhatás nagyobb volt, mint az intenzív kezelés kockázatának csökkentése.

Pfizer: ennyit számít a 3. vakcina az omikron ellen - olvasson tovább!

Forrás: egeszsegkalauz.hu