Ezeket látta már?

Vakcinák, oltások hatékonysága: melyik, meddig véd? Itt megnézheti

koronavírus, vakcina, covid, oltás, orosz, kínai, moderna, pfizer

Melyik védőoltás, mennyire hatásos? Összeszedtük egy táblázatba a Pfizer, a Moderna, a Szputnyik, a Sinopharm, az AstraZeneca és a Janssen vakcinák hatékonysági adatait.

AstraZeneca hatékonysága új néven Vaxzevria®

Az 1. oltás után

Már az első adag AstraZeneca felvétele is védelmet nyújt, és a védelem elsősorban a Covid-19 súlyos lefolyású formájával szemben jelentős. Az első adag felvétele után 4 héttel 60-75 %-os a védettség a Covid-19-ben való megbetegedéssel szemben. Továbbá, 94 %-os hatékonyságú a védelem azzal szemben, hogy súlyos Covid-19 megbetegedés miatt kórházi kezelésre szoruljon az oltott személy.

A 2. oltás után

Az AstraZeneca vakcinája esetén a Covid-19 megbetegedés kivédésére vonatkozó hivatalos hatékonysági érték, két, egymás után 3-23 héttel bekövetkező oltást követően 62,6 %. Később (2021. március) ezt korrigálták, és USA-beli vizsgálatok alapján 76 %-os és 79 %-os hatékonyságokról számoltak be.

Érdemes 12 hetet várni a két oltás között!

Ha kivárják a két AstraZeneca vakcina-adag beadása között a 12 hetet, akkor jelentősen növelhető a vakcináció hatékonysága, és az a második oltás után 81 %-os lehet.

Johnson&Johnson vakcina hatékonysága

Az 1. és egyetlen oltás után

A Johnson&Johnson vagy Janssen koronavírus elleni védőoltásának a sajátossága az, hogy elegendő csak egyszer oltani vele.

Az első és egyetlen oltás után két héttel a mérsékelt/súlyos Covid-19-cel szembeni védelem hatékonysága 67 %-os, 4 hét elteltével pedig 66 %-os. Ezzel szemben a vakcina a Covid-19 súlyos/kritikus súlyosságú formáival szemben két hét elteltével 77 %-os, míg négy hét elteltével 85 %-os védelmet kínál.

Moderna vakcina hatékonysága

Az 1. oltás után

A vizsgálatok arra mutatnak rá, hogy már az első adag oltóanyag felvétele után 14 nappal elkezd kialakulni a védelem. Akiket még csak egyszer oltottak be Modernával, 64 %-os megbetegedéssel szembeni védelemmel számolhatnak.

A 2. oltás után

A 2. Moderna oltás, a második adag beadását követő 14. naptól 93,6 %-os védelmet ad a tünetes Covid-19 megbetegedéssel szemben. Az idősebbeknél (65 éves vagy idősebb) ugyanannyira hatékonynak bizonyul a Moderna vakcina, mint a fiatalabbaknál (65 év alattiaknál), vagyis a védelem 93,6 %-os.

Pfizer vakcina hatékonysága - Comirnaty®

Az 1. oltás után

Már az első Pfizer oltás felvételét követő 2 hét eltelte után kialakulóban van az immunvédelem, ami az USA járványügyi hatósága (CDC) szerint körülbelül 80 %-os hatékonyságú.

A 2. oltás után

A vakcina hatékonysága 16 év fölötti személyeknél – a Covid-19 megbetegedés kivédésére vonatkozóan - hivatalos adatok alapján 94,6 %. A 12-15 éves korosztálynál a Pfizer vakcina 100 %-os védelmet kínál a tünetes megbetegedéssel szemben. A 70 év fölötti korosztálynál a hatékonyság 92 %-nak adódik.

Sinopharm – „kínai” vakcina hatékonysága

Arra vonatkozóan nincs adat, hogy az első Sinopharm oltás felvétele után milyen mértékű védelem alakul ki a szervezetben a Covid-19 megbetegedéssel szemben. Klinikai vizsgálatokból az ismert, hogy a Sinopharm elölt vírusos vakcinájának a hatékonysága a második adag felvétele után 14 nappal 79 %.

Szputnyik V vakcina hatékonysága

1. oltás után

Az első adag Szputnyik V oltás a beadást követő 4. héttől 79,4 %-os hatékonyságú védelmet nyújt. Ezt azonban „nem várják ki”, hiszen – előírásszerűen – már 3 hét után következik a második oltás.

2. oltás után

A klinikai vizsgálati eredmények alapján a Szputnyik V 2. adagjának a felvétele után 3 héttel a vakcina hatékonysága 91,6 %-os.

A Szputnyik V védőoltás egyébként is magasnak bizonyult hatékonyságát későbbi, valós életből származó, ún. real-world adatok még tovább javították. 3,8 millió, Szputnyik V-vel kétszer vakcinált orosz lakos körében az oltóanyagnak köszönhetően 97,6 %-os Covid-19 megbetegedéssel szembeni védelem valósult meg. Ilyen módon, a real-world adatot tekintve, a Szputnyik V hatékonysága a legmagasabb a Covid-19 elleni vakcinák között.

VakcinaCovid-19 megbetegedéssel szembeni védelem hatékonysága a teljes oltási sort követően 2-3 héttel
(Johnson&Johnson kivételével 2 oltásból áll)
Utólagos vizsgálati eredmények,
real-world hatékonysági adatok
AstraZeneca62,6 %USA-beli adatok: 76-79 %
A két oltás közti időtartam 12 hétre „kitolásával” 81 %.
Johnson&Johnson67 %
Moderna93,6 %
Pfizer94,6 %12-15 éveseknél 100 %
70 év fölöttieknél 92 %
Sinopharm „kínai”79 %
Szputnyik V91,6 %Oroszországi real-world adatok alapján 97,6 %

Dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához