Ezeket látta már?

Védőoltás: ha 3 hónap múlva adják be a 2. dózist, jobban hathat

vakcina, koronavírus vakcina, mellékhatás, oltás

Nagyon is lehet előnye annak, ha a második védőoltást később kapja meg!

Az vitathatatlan, hogy maga a koronavírus elleni védőoltás sok ezer ember életét mentheti meg, ám a szakemberek szerint annak is nagy jelentősége van, hogy mikor adják be a két dózist.

Mennyi idő kell elteljen a védőoltás 2 dózisa között?

A jelenleg elérhető, SARS-CoV-2 elleni védőoltások többségéből két dózis szükséges. Az, hogy mennyi idő teli el a két oltás között, több dologtól is függ (csak egy tényező a védőoltások elérhetősége), például az adott vakcina típusától, gyártójától. Általában 4-12 hét közötti várakozási időt határoztak meg a szakemberek.

Azonban az új, fertőzőképesebbnek, esetleg súlyosabb betegséget okozónak tartott koronavírus mutánsok felbukkanásával egyre több szakember javasolja azt, hogy a lehető leginkább tolják ki a második vakcina beadásának időpontját. Így ugyanis sokkal többen kaphatnák meg az első adagot, mely – némi várakozási időt követően – önmagában is komoly védelmet nyújthat a fertőződés és a súlyos tünetek ellen.

Egy, a PLOS Biology című szakmai lapban nemrég megjelent tanulmány szerzői szerint a második védőoltás beadatását akár 9-15 hétre is ki lehet tolni, és ezzel is minimalizálható az új fertőződések, a kórházi kezelésre szorulók száma és a halálozás is. A kutatók szerint ez elsősorban azokon a területeken lehet megfelelő oltási stratégia, ahol az elérhető védőoltások mennyisége korlátozott, vagy a disztribúció ütközik nehézségekbe.

Ha később kapja meg a 2. adag vakcinát, jobban hathat

A kutatók egy speciális, matematikai modellt alkottak meg, mely a különböző oltási stratégiák hatását elemezte. A program ehhez figyelembe vette a koronavírus terjedését, a már meglévő immunitást, illetve a második védőoltás beadásának különböző időpontjait is. Ez alapján képesek voltak meghatározni, mennyit érdemes várni a két védőoltás beadása között. A vizsgálat egyik hátránya, hogy csak a Pfizer és a Moderna vakcináit vizsgálta.

Olvassa el ezt is!

Az eredmények elemzéséből kiderült, hogy a második dózis Moderna védőoltás beadásának 12-15 hétre való „eltolása” csökkentette a legjobban a halálozásokat és a kórházi kezelésre szoruló betegek számát, a Pfizer esetében pedig 6-12 hétnyi halasztás járt a legtöbb előnnyel, a kórházi kezeléseket és a halálozást tekintve.

Maguk a kutatók is hangsúlyozták, hogy mindenképpen több adatra és további vizsgálatokra van szükség, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni, mikor a legjobb beadni a második adag vakcinát. „Sajnos, még mindig nincs teljes képük arról, mennyire hatásosak a vakcinák, különösen az új, fertőzőképesebb vírusvariánsokkal szemben” - mondta dr. Seyed Moghadas professzor, a tanulmány vezető szerzője.

Forrás: Medical News Today

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához