Védőoltás: ha fertőzés után kapjuk meg, 50-szer nagyobb védettséget adhat

#koronavírus-fertőzés #oltás fertőzés után #vakcina #oltás
2021.06.11.
Védőoltás: ha fertőzés után kapjuk meg, 50-szer nagyobb védettséget adhat

Ha koronavírus fertőzés után kapjuk meg a védőoltást, a védelem akár az 50-szeresére is növekedhet azokéhoz viszonyítva, akik nem oltatták magukat, de voltak betegek.

A legújabb amerikai kutatások szerint a fertőzés utáni oltás sokkal nagyobb védelmet ad, mint maga a fertőzésen való átesés vakcina nélkül.

Fertőzés után védőoltás: a mutációk ellen is védhet

Tavalyi koronavírus fertőzötteket vizsgáltak, és azt találták, hogy a csontvelőben még mindig jelen vannak olyan sejteket, amelyek emlékeznek a vírusra, és szükség esetén képesek antitesteket termelni ellenük. Sőt, az immunrendszer memória B-sejtjei legalább 12 hónapig biztosan megmaradnak a szervezetben.

Scott Hensley, az amerikai Pennsylvaniai Egyetem immunológusa elmondta, hogy a Covid fertőzésen való átesés és azt követően a védőoltás után az immunrendszer hosszú ideig képes lesz reagálni a kórokozó újabb támadására. Hasonlóan látja a helyzetet Michel Nussenzweig, az amerikai Rockefeller Egyetem immunológusa is, aki szerint így még a mutációk ellen is védettek lehetünk - írja a HVG

Ehhez képest az, aki csak átesett a betegségen, de nem oltatta magát, és az, aki oltatta magát, de nem volt beteg, nem számíthat ennyire erős védelemre.

50-szer nagyobb lehet a védelem, ha betegség után oltatjuk be magunkat

Amikor a szervezet először találkozik a fertőzéssel, a B-sejtek gyorsan szaporodnak, és nagy mennyiségben termelnek antitesteket. Miután a betolakodót sikerült legyőzniük, egy részük a csontvelőben raktározódik el, és mérsékelt mennyiségű antitestet termel.

A washingtoni St. Louis-i Egyetem kutatói a koronavírus miatt termelődő B-sejteket vizsgálták. Úgy találták, hogy az antitestjeik mennyisége a fertőzés után 4 hónappal gyorsan, majd lassuló ütemben csökkentek. A kutatók 7 hónappal a fertőzés után is vettek mintát 19 embertől, és közülük 15-nek volt értékelhető mennyiségű B-sejtje, a többieknek nem. Ennyi idő elteltével már már szükség van védőoltásra.

A másik kutatócsoport megvizsgálta azokat, akik amellett, hogy felépültek a fertőzésből, megkapták a Moderna vagy a Pfizer oltásokat is. Úgy találták, hogy a Covid-19 semlegesítésére szolgáló antitestek a fertőzés utáni 6–12 hónap között változatlan számban voltak jelen a szervezetben. A memória B-sejtek tovább fejlődtek, és a különböző variánsok ellen is védelmet nyújtottak. A kutatás szerint az, hogy a fertőzés után valaki védőoltást is kapott, a szervezet ellenálló képességét nagyjából 50-szeresére növelte.

Vagyis, ha fertőzés után adatjuk be az oltást, sokkal hosszabb ideig tarthat a védelem.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz