Ezeket látta már?

Vírusgóc lehet a csíksomlyói búcsú: 22 ezer látogató is összegyűlhet

Csíksomlyói búcsú

Székelyföldön a legalacsonyabb az átoltottság, és Romániában már hetekkel ezelőtt megjelent a koronavírus indiai mutánsa.

A gyulafehérvári római katolikus érsekség nemrég tette közzé a május 20-22-ig tartandó csíksomlyói búcsún való részvétel feltételeit. A körlevél szerint 22 110 távolról érkező zarándok vehet részt a búcsún.

Így lehet részt venni a csíksomlyói búcsún

Valamennyien kitűzőt kell, hogy viseljenek, amelyet a plébániákon keresztül szerezhetnek meg. A csíkszeredaiak számára további 15 ezer kitűzőt készítenek, őket azonban a lakcímüket igazoló személyi igazolvány felmutatásával kitűző nélkül is felengedik a csíksomlyói hegynyeregbe.

Idén nem lesz lehetőség az autóbuszos zarándoklatra, s be kell tartani a szájmaszk viselésére és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Az érsek azt is kérte, hogy a zarándokcsoportok ne menjenek be a kegytemplomba.

Nincs arra vonatkozó tiltás, hogy Magyarországról és más országokból is érkezzenek zarándokok, de azt javasolják, hogy televíziós és internetes közvetítés által inkább otthon éljék meg a pünkösdi búcsú élményét. Ha mégis elindulnának, keressék meg a testvértelepülésük küldöttségét.

A búcsú teljes ideje alatt kötelező lesz a maszkviselés, és csak az egy háztartásban élők helyezkedhetnek el egymás közelében, a családoknak másfél méteres távolságot kell tartani egymástól. A zarándoklaton nem vehetnek részt azok a személyek, akik a megfázás tüneteit produkálják (köhögés, torokfájás, láz) Erre külön figyeljünk a keresztalják kialakításánál. ellenőrzőpontokon kiszűrhetik a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató zarándokokat

A búcsú napján csak a meglévő üzletek és vendéglátó helyek tartanak nyitva a városban, a Csíksomlyóra vezető Szék utcán megtiltották a kirakodó vásárt. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy ne alakuljon ki torlódás a helyszínre vezető, és az elvezető utakon. Hasonló megfontolásból a búcsús szentmisét a Csíksomlyói Passió előadása követi a hegynyeregben.

A nagy tömeg engedélyezése azért is megkérdőjelezhető, mert egyrészt a szuperfertőző indiai vírusmutáns már április vége óta jelen van Romániában, másrészt azért, mert Székelyföldön igen alacsony az átoltottság.

Székelyföldön a legalacsonyabb az átoltottság

Claudiu Năsui gazdasági miniszter kedden publikálta a megyék átoltottsági statisztikáit. Eszerint szerint a székelyföldi megyékben a következőképpen alakul a lakosság átoltottsági aránya: Kovászna megyében a legalacsonyabb, 15.25%, Hargita megyében 18.57%, Maros megyében 22.55%. Hargita megyében ez az arány 14,6%, Maros megyében 17,7% volt - adta hírül a Transindex.ro portál.

Románia szigorított a belépésen: nem elég az oltási igazolás

Indulás előtt feltétlenül tájékozódjunk a belépés szabályairól! A magyar Konzuli Szolgálat honlapján az áll, hogy Románia nem fogadja el a védettségi igazolványt! Az oltás tényét az oltási igazolással kell bizonyítani, és 10 napnak kell eltelnie a második oltás után!

Amennyiben az igazolás nem tartalmazza az adatokat angol, vagy román nyelven, a határon kérhetik az igazolás fordításának bemutatását is.

Oltási igazolás angolul: az oltóorvoshoz kell elvinni a nyomtatványt, amit innen tölthet le

A második dózis beadását követő 10. naptól a beoltott személy mentesül a teszt- és karanténkötelezettség alól. A beoltott személlyel utazó, oltást nem kapott gyermekekre vonatkozóan nincs külön szabályozás, ezért az általános szabályok alapján kerülnek karanténba.

Nemrég arról is hírt adtunk, hogy a Romániába való belépéshez negatív PCR-tesztet is kérnek, erről itt olvashat.

Olvassa el ezt is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához