Visszaüzentek a kínai kutatók: brutális következményekkel járna zéró-covid feladása

kína, covid, zeró-covid, omikron, koronavírus

A WHO arról üzent Kínának arról, hogy a jelenlegi covid-stratégia fenntarthatatlan. A kínai kutatók véleménye egészen más.

A sanghaji Fudan Egyetem kutatói szerint Kína a koronavírus-fertőzések "cunamiját" kockáztatná a zéró-covid politika feladásával, az ugyanis 1,6 millió ember halálát eredményezné a rendkívül fertőző omikron változat ellenőrizetlen terjedése miatt.

A WHO szerint Kína jelenlegi Covid-stratégiája fenntarthatatlan - olvasson tovább!

A Nature Medicine című folyóiratban közzétett, lektorált tanulmány megállapította, hogy a márciusi kínai oltási kampány által kiváltott immunitás szintje "elégtelen" lenne egy olyan omikronhullám megelőzésére, amely súlyosan megterhelné az intenzív ellátási kapacitásokat. Az idősek körében alacsony az oltási arány, és a vírus képes kijátszani a meglévő oltások immunitását – írta meg a Bloomberg alapján a portfolio.hu.

A megállapítások megerősítik a kormány álláspontját a coviddal szembeni zéró toleranciához való ragaszkodásban:

Korlátozások nélkül az omikron terjedése 112,2 millió tünetes megbetegedést, 5,1 millió kórházba kerülést és 1,6 millió halálesetet okozhat, a fő hullám pedig május és július között történhet meg

- állapította meg a tanulmány.

Kínában mégis egyre nagyobb az aggodalom a zéró-covid politika társadalmi és pénzügyi költségei miatt, amely egyre szigorúbb és szigorúbb korlátozásokat követel meg a fertőzőképesebb vírus leküzdésére. A kínai zárlatok idején az emberek nem jutottak orvosi ellátáshoz sem, és küzdöttek a friss élelmiszerekért, miközben a gyártóüzemeket, ellátási láncokat és más munkahelyeket zavarok sújtották.

Mindeközben a WHO is kritikával illette Kínát: a távol-keleti ország jelenlegi Covid-stratégiája fenntarthatatlan, tekintettel mindarra, amit a koronavírusról tudunk - jelentette ki keddi genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.

Forrás: Portfólió