Ezeket látta már?

Gyakran van ínygyulladása? Nagyobb lehet az esélye az Alzheimer-kórra

fogmosás, Alzheimer-kór, demencia, szájhigiénia

Kutatók kiderítették, hogy az ínygyulladást okozó baktériumok egyik mellékterméke az agyba is eljuthat.

A University of Bergen kutatói, Piotr Mydel vezetésével, összefüggést találtak a nem megfelelő szájhigiénia, az ínygyulladást okozó egyik baktérium, valamint az idegsejtek pusztulása, a memóriazavarok és az Alzheimer-kór kialakulása között. A kutatás eredményeiről a Science Advances nevű szakmai folyóiratban számoltak be.

Káros baktériumok a szájüregben

A Porphyromonas gingivalis nevű baktérium, pontosabban az általa termelt toxikus proteázok, az úgynevezett gingipainok az agyba kerülhetnek, és ott hozzájárulhatnak a demenciával összefüggő plakkok kialakulásához is. Ezek a proteázok ráadásul közvetlen hatással voltak az idegsejtekre, illetve az úgynevezett tau fehérjére, mely nélkülözhetetlen az idegsejtek megfelelő működéséhez.

A P. gingivalis nagyon gyakori baktérium, mely krónikus ínygyulladást, illetve egyéb periodontális fertőzéseket okozhat. A kórokozó egyik különlegessége, hogy nemcsak a szájüregben, hanem egyéb szerveinkben is elszaporodhat, így többek között a méhlepényt, a májat, sőt a vérereket és az agyat is megtámadhatja.

Egy 2017-es kutatásból például kiderült, hogy a kardiovaszkuláris problémákkal küzdők ereiben minden esetben megtalálható ez a mikroba, a mostani vizsgálat pedig az Alzheimer-kóros betegek 93 százalékában fedezte fel a baktériumot. A P. gingivalis minimális mennyiségben az egészséges, szájüregi betegségekkel nem küzdők szervezetében is megtalálható.

Így ismerheti fel a demenciát és a delíriumot!

Járjunk rendszeresen fogorvosi szűrésre

A vizsgálat során a kutatóknak sikerült kizárni azt a lehetőséget is, hogy a P. gingivalis csak az Alzheimer-kór kialakulása után, a demencia miatt romló szájhigiéniás szokások miatt kerül az agyba:

Sokszor hallhattuk már, hogy milyen fontos a naponta többszöri fogmosás és a fogselyem használata, de a kutatási eredmények egy újabb indokot adnak arra, hogy többet törődjünk a szájüreg egészségével - mondta Mydel, és hozzátette, hogy akinek már volt a családjában Alzheimer-kóros eset, érdemes gyakrabban felkeresnie a fogorvosát, és rendszeresen eltávolíttatni a fogkövet is.

A szakemberek most egy különleges, szájon át szedhető gyógyszer kifejlesztésén dolgoznak, melynek segítségével kezelhető az agyat megtámadó P. gingivalis fertőzés, és a remények szerint lelassítható vagy megelőzhető az Alzheimer-kórral összefüggő idegsejt pusztulás.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek az Alzheimer-kór tünetei, a hangulatingadozás az egyik

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Alzheimer-kór

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához