Ezeket látta már?

Hamarosan piacra kerülhet az a gyógyszer, mely visszanöveszti a fogakat

fog visszanöveszt gyógyszer ember teszt

Hamarosan embereken tesztelik a szert.

Ha minden jól megy a tesztek során, 2030-ra piacra kerülhet az a gyógyszer, mely képes visszanöveszteni a fogakat. Idén szeptembertől 30 felnőtt férfinak adják be intravénásan a készítményt a szer biztonságosságát és hatékonyságát vizsgáló I. fázisú vizsgálat részeként. Ez az első alkalom, hogy egy ilyen gyógyszert embereken tesztelnek - írta meg az IFLScience.

Még 2023 júliusában jelentették be, hogy új gyógyszert fejlesztettek ki a fogak visszanövesztésére, mely úgy fejti ki hatását, hogy elnyomja az úgynevezett USAG-1-et, egy olyan molekulát, amely gátolja a csontnövekedési fehérjéket.

Fogak és csontok

Egy felnőtt emberi test 206 csontot tartalmaz, mely kalcium, ásványi anyagok és kollagén megkeményedett keverékéből áll. Bár igen ellenállóak, ám olykor eltörhetnek- viszont, egy idő után képesek regenerálódni.

A fog bár ugyanabból az anyagból készül, és a védő zománcrétegnek köszönhetően a legkeményebb anyag az emberi testben, de hiányzik az a késessége, hogy sérülés esetén meggyógyuljon és újra növekedjen. Viszont most úgy néz ki, megtalálták erre a megoldást.

Első emberkísérletek

A Kiotói Egyetemi Kórház tudósai 2024 szeptembere és 2025 augusztusa között végzik el a már említett gyógyszer első emberkísérleteit, mivel a görényeken és egereken végzett tesztek során a készítmény alkalmazása nem járt jelentős mellékhatásokkal (ráadásul csupán egyetlen alkalommal kellett beadni).

A gyógyszert olyan 30-64 év közötti férfinál tesztelik majd, akiknek hiányzik legalább egy őrlőfoguk. Innentől kezdve a kutatók kiterjesztik a vizsgálatot a részleges fogínygyulladásban szenvedőkre, valamint azokra, akiknek hiányzik 1-5 maradandó foga.

Nagy remények a gyógyszerrel kapcsolatban

Ha a kísérlet sikeres lesz, a kutatók azt tervezik, hogy megkezdik a gyógyszer adagolását veleszületett foghiányban szenvedő gyermekeknél, kezdve az olyan két és hét év közöttiekkel, akiknek születésük óta legalább négy foguk hiányzik.

- Szeretnénk tenni valamit, hogy segítsünk azoknak, akik elvesztették fogukat vagy foghiánytól szenvednek - mondta Katsu Takahashi, a kutatás vezetője a The Mainichi-nek .

Ha ezek kísérletek sikeresek lesznek, a kutatók szerint a gyógyszer hat éven belül széles körben elérhetővé válhat a veleszületett foghiányos betegek, valamint a sérülésektől vagy szuvasodástól szenvedő páciensek számára. Azt remélik, hogy az újranövő fogak harmadik választássá válnak az implantátumok és műfogsorok mellett.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikor kell kihúzni a gyökérkezelt fogat? Van, amikor nincs más választás

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

foghúzás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához