Ezeket látta már?

Foghúzásra készül? Ezzel számolhat utána

fogfájás, foghúzás, tömés, után

Szabad-e enni, inni, edzésre menni foghúzás után? Célszerű szabadságot kivenni a beavatkozás utáni napra? Itt vannak a válaszok!

Nagyon fog fájni a foghúzás?

A foghúzás okozta fájdalom rendkívül szubjektív, mindenkinek más a fájdalomtűrése, így ezt lehetetlen előre megmondani. Természetesen, maga a beavatkozás nem jár együtt fájdalommal, hiszen érzéstelenítőt kapunk előtte (sőt arra is lehetőség van, hogy altatásban végezzék el a műtétet). Inkább csak húzó-nyomó érzést tapasztalhatunk. Az érzéstelenítő hatásának elmúltával azonban megtapasztalhatunk kisebb-nagyobb mértékű fájdalmat vagy kellemetlen érzéseket. Ezt azonban vény nélkül kapható vagy a fogorvos által felírt fájdalomcsillapítóval könnyen enyhíthetjük. A foghúzás utáni erős, intenzív fájdalom azonban figyelmeztető jel, ha ilyet tapasztalunk, haladéktalanul forduljuk a fogorvosunkhoz!

Íme, az 5 leggyakoribb tévhit a fogszabályozásról - olvasson tovább!

Hazavezethetek a foghúzás után?

Célszerű, ha van valaki, aki elkísér minket a foghúzásra és utána a hazajutásban is segít. Sajnos, nem lehet előre kiszámítani, hogy milyen hatással lesz valakire az érzéstelenítés (esetleg az altatás), vagy mekkora fájdalmat érzünk majd a beavatkozás után, ezért a saját és mások biztonsága érdekében erre az időre ajánlott lemondani az autóvezetésről.

Ki kell vennem szabadságot?

Az, hogy ki milyen gyorsan regenerálódik és mennyire viseli meg a foghúzás, több dologtól is függ. A legfontosabb tényező, hogy egy vagy több fogat húznak-e ki, illetve, mennyire egyszerű vagy komplikált a beavatkozás. Általában ha bonyolult a beavatkozás vagy több fog is érintett, akkor hosszabb ideig tart a gyógyulás. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni, mikor megtervezzük a foghúzás utáni napokat. A foghúzás utáni 24 órában mindenképpen érdemes nyugodt körülményeket biztosítani magunknak. Ha egy teljes napot nem is maradhatunk otthon, legalább közvetlenül a műtét utáni órákban pihenni, hiszen ilyenkor a legintenzívebb a fájdalom, erősebb a vérzés, és az érzéstelenítés miatt is kellemetlenül érezhetjük magunkat.

Mikor ehetek és ihatok foghúzás után?

Néhány órát (általában 2-4 órát) ajánlott várni a foghúzás utáni evéssel, és inni is akkor javasolt először, amikor már nem érezzük az érzéstelenítő hatását.

Igazolványképet kell csináltatnom a foghúzás után, nagyon fel fog dagadni az arcom?

Nem lehet előre megmondani, hogy felduzzad-e valaki arca a foghúzás után, illetve, hogy mekkora lesz ennek mértéke. Általában azonban az egyszerű, komplikációmentes beavatkozások után minimális (gyakran észrevehetetlen) a duzzanat, míg bonyolultabb foghúzás után, esetleg ha több fogat is eltávolítanak egyszerre, az arc nagyobb mértékű feldagadására lehet számítani. A duzzanat ellen nagyon hatékony lehet a jegelés vagy hideg vizes borogatás.

Miért ég a szájpadlásom a fogorvos után? Kattintson!

Mikor gyújthatok rá foghúzás után?

A beavatkozás utáni első 24-36 órában egyáltalán nem ajánlott a dohányzás (többek között mert fokozza a vérzés veszélyét és lassítja a gyógyulást). Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a dohányzás sokszorosára növeli a szájüregi problémák, többek között a daganatok kialakulásának a rizikóját.

Megmoshatom a fogam foghúzás után?

Rendkívül fontos a megfelelő szájhigiénia, és ez a foghúzás utáni időszakra fokozottan igaz! Naponta többször is mossuk meg a fogunkat, az első napokban azonban próbáljuk meg kihagyni azt a részt, ahonnan kihúzták a fogat. Az első 24 órában ne használjunk szájvizet és ne öblögessünk! Később azonban a sós vizes szájöblítés még segítheti is a gyógyulást.

Elmehetek edzésre foghúzás után?

A beavatkozás utáni első 24 órában nem javasoltak a komoly fizikai igénybevétellel járó tevékenységek és a sportolás.

Le kell mondanom a zenekari próbát?

Ez elsősorban attól függ, milyen hangszeren játszik valaki. A nyomásváltozással járó fújó tevékenységek az első 24 órában nem javasoltak (hatásukra kimozdulhat az eltávolított fog helyén kialakuló, a gyógyuláshoz rendkívül fontos vérrög), így a fúvós hangszereket érdemes egy-két napra félretenni.

Mikor gyógyulok meg teljesen?

A foghúzás utáni gyógyulás hosszú folyamat és több tényezőtől függ, és bár maga a „lyuk” általában 3-4 héten belül begyógyul, az állkapocs gyógyulására akár több hónapot is várni kell. Szerencsére, ilyenkor már nincs szükség a tevékenységeink korlátozására.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

5 fogászati probléma, amivel a cukorbetegség jelez

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Fogászat

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához