Ezeket látta már?

Nem merek fogorvoshoz menni! Így győzheti le a félelmet

fogorvos, fogszuvasodás, fluor, vizsgálat

A fájdalmas kezelések elkerülésének leghatékonyabb módja ez.

Sokak számára a fogászati ​​ellenőrzés olyan kellemetlenség, amelyet mindenáron el szeretne kerülni. Ám a rendszeres fogorvosi szűrés, jelentősen hozzájárul egyéni fogászati ​​egészségükhöz – és számos betegség megelőzéséhez!

Az ellenőrzés során a fogorvos megvizsgálja a fogakat és a teljes szájüreget

A professzionális fogorvosi profilaxis, nem fájdalmas és nagyon hatékony a fogszuvasodás megelőzésében is, amely később fúróval történő kezelést igényelne.

Az ellenőrzés során a fogorvos nemcsak fogászati ​​problémákat - például fogszuvasodást - fedezhet fel, hanem az íny vagy a szájnyálkahártya betegségeit is. Például a kivörösödött fogíny, amely gyorsan vérzik, az ínygyulladás jele lehet. A fogorvos a jóindulatú fogíny-kinövéseket – az úgynevezett epulisokat – is észlelheti a kivizsgálás során, mielőtt azok problémát okoznának.

Tehát ha fél a fogorvosi fájdalomtól, érdemes minél gyakrabban elmenni ellenőrzésekre – mert a fájdalmas kezelések elkerülésének leghatékonyabb módja az, ha megelőzzük, hogy az ilyen kezelések szükségessé váljanak. Az ellenőrzés részeként a fogorvos a személyes fogápoláshoz is ad tippeket.

A fogorvos tájékoztathatja Önt a fogászatilag egészséges táplálkozásról is . Ez a konzultáció a kivizsgálás részeként segíthet a fogászati ​​problémák vagy az ínybetegségek megelőzésében is.

Profilaktikus tanácsadás és fluorkezelés

A tanácsadás minden megelőző (profilaktikus) intézkedés kezdete. Először a fogorvos alaposan megvizsgálja a fogakat és a teljes szájüreget, és dokumentálja a fogak állapotát (fogászati ​​állapotát). Ez lehetővé teszi számára, hogy felmérje, mennyire érzékenyek a fogak a fogszuvasodásra . Ennek alapján a fogorvos intézkedéseket javasol a fogszuvasodás kockázatának csökkentésére és a száj egészségének javítására. Például tippeket ad az otthoni szájhigiéniához . Ide tartozik például

  • megfelelő fogmosás,
  • a fogselyem helyes használata és
  • egyéb fogápolási termékek, például szájöblítő oldatok vagy fluoridos gélek használata.

A fogorvos az ellenőrzés során nyálpróbával is ellenőrizheti a fogszuvasodásra való érzékenységét . Megvizsgálja, hogy mely baktériumok vannak a szájban jelen. Ha sok szuvasodást okozó baktérium (például mutans streptococcusok, bizonyos lactobacillusok ) vannak elburjánzva, nagyobb a fogszuvasodás valószínűsége.

A baktériumok száma és a fogszuvasodás kockázata között azonban nincs közvetlen kapcsolat, mivel számos tényező felelős azért, hogy a baktériumok megtelepedjenek a szájüregben, ezért a kolonizációja folyamatosan változik. Ha a nyálvizsgálat sok szuvasbaktériumot mutat ki, akkor mindenképpen érdemes megnövelni a fogápolást.

A teszt bizonyos körülmények között nem hasznos – például ha az érintett személynek már van fogszuvasodása, jelenleg antibiotikumot szed vagy rögzített fogszabályozót visel.

Fluoros kezelés

A fluor fontos szerepet játszik a fogszuvasodás megelőzésében. Az ellenőrzés részeként a fogorvos azt is elmagyarázza, hogy az egyes esetekben mely fluorozási intézkedéseknek van értelme. Ezek közé tartozik többek között:

  • Fluorozott konyhasó használata a főzés során
  • fluortartalmú fogkrém
  • fluorid zselék rendszeres használata a fogak fluorid ellátásának javítása érdekében.

Ha ezek az intézkedések nem elegendőek, a fogorvos fluorid tablettát írhat fel , vagy fluorid lakkal lezárhatja a fogakat.

Repedések tömítése

Különösen azoknál a gyermekeknél és serdülőknél, akiknek a foga kevésbé kopott, az őrlőfogak rágófelülete sok apró dudorból és gödörből áll, úgynevezett repedésekből. Az ételmaradványok megakadhatnak a repedésekben, és nagyon nehéz őket eltávolítani fogkefével. Ezért optimális feltételeket biztosítanak a fogszuvasodás kialakulásához .

A repedések lezárásakor a fogorvos a kis gödröket általában egy műanyaghoz hasonló anyaggal tölti ki a kezdetekben. Ez lekerekíti a rágófelületet, és biztosítja, hogy a fogszuvasodást okozó baktériumok többé ne telepedhessenek meg a repedésekben. A fogorvos a nagyobb fogászati ​​problémák felmerülése előtt elvégzi a repedések lezárását.

Még ha enyhe fogszuvasodás is csak a fogzománcra korlátozódott a repedéstömítés alatt, az ott megbújó baktériumok elpusztulnak, mert a tömítés azt jelenti, hogy többé nem érintkeznek élelmiszerrel.

Összegezve

A rendszeres fogászati ellenőrzések sokak számára kellemetlenek, de egyetlen szűrés is megelőzheti a későbbi fájdalmas kezeléseket. A fogorvosi vizsgálatok során nemcsak a fogak állapotát ellenőrzik, hanem az íny és a szájnyálkahártya betegségeit is felismerik. A fogászati tanácsadás és a fluorkezelés kulcsfontosságúak a fogszuvasodás megelőzésében. A szűrés során nyálpróbával is ellenőrzik a fogszuvasodás kockázatát. A repedések tömítése is fontos a fogszuvasodás megelőzésében, különösen fiatalabb korban. Az ilyen intézkedésekkel elkerülhetővé válik a későbbi, súlyosabb fogászati problémák kialakulása.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vérzékeny fogíny és romló fogak: így növelhetik a daganat esélyét

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogászati betegségek

Forrás: onmedia.de
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához