Ezeket látta már?

Szájhigiénia és örökletes szívbetegség?

A Szív-érrendszeri Ellátás 12. tavaszi nemzetközi konferenciáján elhangzott kutatásból az derült ki, hogy az örökletes szívbetegségben szenvedő betegekben a rossz szájápolási szokások megnövelik a szívbelhártya-gyulladás kockázatát.

A Leuveni Egyetem kutatói Philip Moons vezetésével 429 örökletes szívbetegségben szenvedő serdülőkorú páciens életviteli adatait elemezték. Közülük 401 beteg adatát vetették össze ugyanilyen életkorú és nemű, egészséges kontroll személyekkel. A résztvevők egy olyan kérdőívet töltöttek ki, amely az alkohol, cigaretta és kábítószer fogyasztásával, valamint a szájápolással és a fizikai aktivitással kapcsolatos kérdéseket tartalmazott. Az eredmények azt mutatták, hogy általánosságban az örökletes szívbetegségben szenvedő kamaszok egészségügyi viselkedése jobb, mint a kortársaiké, a szájápolást kivéve.

Szájhigiénia és örökletes szívbetegség?

A második tanulmányban 16 és 48 év közötti, örökletes szívbetegségben szenvedő felnőttől gyűjtöttek életmóddal kapcsolatos adatokat. Az 59 beteg részvételével végzett keresztmetszeti, eset-kontroll tanulmány során a betegek adatait 172 egészséges kontroll alannyal hasonlították össze. Az örökletes szívbetegségben szenvedő résztvevők egészségügyi viselkedése általánosságban jobbnak bizonyult az egészségesekénél, de a betegek kevesebb testmozgást végeztek, és főként a fogselyem használata tekintetében rosszabb volt a szájhigiéniájuk. Moons szerint a kevesebb testmozgás az állapotukat figyelembe véve nem meglepő, a rossz szájhigiénia okait azonban további vizsgálatokkal érdemes kideríteni.

Az örökletes szívbetegségben szenvedő páciensek esetében a szívbelhártya-gyulladás megelőzésére korábban főleg antibiotikumot alkalmaztak egy órával a fogászati beavatkozás előtt. Ezzel megakadályozták, hogy baktériumok szabaduljanak fel a sérült fogínyből a vérbe, és a szívbe jutva szívbelhártya-gyulladást okozzon.

A kutatók azonban azóta felfedezték, hogy a napi rendszerességű szájápolás az antibiotikumnál nagyobb jelentőséggel bír a szívbelhártya-gyulladás megelőzésében. Moon éppen ezért hangsúlyozta, hogy az örökletes szívbetegeket szisztematikus felvilágosításban kell részesíteni a szájápolás jelentőségéről.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához