Ezeket látta már?

Miért veszélyes a fogerózió?

Dr. Dima Mária Magdolna főorvos: "Húsz éve rendelek ugyanazon a helyen a praxisban, így alkalmam nyílt figyelemmel kísérni pácienseim fogászati „sorsát”. Az apró gyerekekből sudár felnőttek, egzisztenciák, komoly anyukák, apukák, esetleg nagymamák lettek."

Időtálló tapasztalatokat szerezhettem. Számomra a fogerózió a legszembetűnőbb. Savas ételek, italok, bizonyos betegségek esetén a gyomorsav megtámadja, feloldja a fogzománcot. Ezt a folyamatot nevezzük fogzománc-eróziónak. Amennyiben nem védekezünk ellene sajnos a fog dentinállománya sincsen biztonságban.

Miért veszélyes a fogerózió?

Az ecetes ételek, savanykás gyümölcsök, valamint a nem megfelelő szájhigiéné is árthat a fogazatnak. Ez a folyamat egy idő után visszafordíthatatlan, ezért érdemes odafigyelni, meg hangsúlyt fektetni a megelőzésre. Sok ember törekszik egészségesen táplálkozni, de a súlycsökkentő diéták egy része vegetáriánus, gyakran túl savas. Sok almát, grapefruitot, citromot, mandarint, narancsot, fogyasztanak, szívesen esznek salátát, amit öntettel tesznek ízesebbé.

Bizonyos betegségek például: a reflux (GERD) esetén a gyomorsav a gyomorból visszajut a szájüregbe, ami a fogzománcot (különösen palatinálisan) károsítja, de hasonlóan a bulimia is, mely a krónikus hányások kapcsán károsítja a fogzománcot.

A terhesség első harmadában jelentkező hányás szinte minden kismamát érint, szintén az erózió rizikótényezője.

A gyomorsav mellett a csökkent nyálképződés is hajlamosít az elváltozásra. Bizonyos betegségek velejárója a nyálcsökkenés, szájszárazság. Pl: kemoterápiás kezelés, rtg-besugárzás: fej-nyak régió stb... A nyál mosó, hígító képessége fontos a savak miatt felpuhult fogfelszín kifejlett remineralizáció képsségeivel.

Az erózió kezdeti tünetei nem járnak különösebb panasszal, így nehéz a diagnosztizálása, fogelszíneződés sincs. A fog ebben az állapotban fénytelennek és simának tűnik. A folyamat ilyenkor még megállítható. Éppen ezért fontos az orvos részéről a jó diagnózis és a rendszeres ellenőrzés.

Közepes fogerózió már tünetekkel jár: elszíneződés, érzékenység. Például: a metszőfog kezd áttetszővé válni, súlyos esetben eltűnik a zománc és előkerül a dentin.

Erősen destruált, károsodott állapotban a fog helyreállítható beavatkozása is szükségessé válhat. Gyakori a tömés esetleg, vagy porcelán korona (ez utóbbi jelentheti a legmegbízhatóbb védelmet.)

Miért veszélyes a fogerózió?

Az erózió káros folyamatának megelőzésére, illetve a kisfokú (enyhe) kopás kiküszöbölésére alkalmazható fogkrém és szájvíz, valamit igen puha (balzsam sörtéjű fogkefe a szájápolásban).

Ezek a szerek általában aminfenoridot, omklaridot tartalmaznak, mely megelőzi a zománc kopását, erősíti a már sérült (kopott) zománc rehabilitációját. A fogápolás helyes technikáját érdemes elsajátítani. Sokszor elmondhatjuk a kevesebb több, azaz "nil nocere", sosem szabad ártani.

Igaz a fogorvosok sokszor mondják, hogy minden étkezés után fogat kell mosni. Alapjában véve érdemes erről "személyre szabott" dentálhigiénikust megkérdezni.

Lényegében a savas ételek, italok, gyümölcsök fogyasztása után érdemes kb. egy órát várni a fogmosással, hogy a felpuhult réteget ne dörzsöljük be. Továbbá ne alkalmazzunk nagy nyomást a fogakra, azaz ne keféljük"túl" a fogakat. Érdemes magas kálcium- és foszfortartalmú ételeket fogyasztani.

Az alapos, egyedi átgondolással végzett szájápolás, táplálkozás jelentős mértékben hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez!

Miért veszélyes a fogerózió?

Dr. Dima Mária Magdolna

mb. osztályvezető főorvos

Fogászati Prevenciós Osztály

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához