Ezeket látta már?

Mosoly - és a szájhigiénia...

2010.07.02. Módosítva: 2015.11.04.

Fontos a szájüreg egészsége! Mit találnak az emberek a legvonzóbbnak másokban? A mosolyt.

Az Amerikai Fogászati Egyesület (ADA), a Crest és az Oral B által végzett országos felmérésből kiderült, hogy a mosoly, mint a legvonzóbb testi adottság megelőzte a szemeket, a hajat és a testet is. Ugyanakkor a férfiak és nők különböznek abban, mennyire ügyelnek fogaikra és ínyükre. Az országos reprezentatív felmérés során 1000, 18 évnél idősebb amerikai vett részt, közülük a nők 86 százaléka kétszer vagy többször mos fogat naponta, a férfiaknál ez az arány csak 66 százalék.

Mosoly - és a szájhigiénia...

A felmérésből az is kiderül, hogy a nők átlagosan 3-4 havonta váltanak fogkefét vagy elektromos fogkefét, a férfiaknál ez 5 havonta történi meg. Az ADA ajánlása szerint a legjobb 3-4 havonta lecserélni a fogkefét, vagy ha a sörték már elkoptak, mivel a kopott sörték kevésbé hatékonyan tisztítják a fogakat. A fogselyem használatában minden amerikainak jobb munkát kellene végeznie.

A megkérdezettek csupán fele használ naponta egyszer vagy gyakrabban fogselymet. És háromból egy ember szerint egy kevés vér a mosdókagylóban normális egy fogmosás után, pedig nem az – ínybetegség vagy egyéb kórképek jele lehet. A szájüreg egészsége fontos az általános egészség szempontjából.

A rendszeres fogorvosi ellenőrzések nem csupán az ínybetegségek és a fogszuvasodás diagnózisa és kezelése miatt fontosak, hanem mert egyes betegségek, például a szájüregi rák, jelei is felismerhetőek a szájban. Egyre több kutatás hangsúlyozza, hogy összefüggés állhat fenn a szájüreg egészsége és olyan súlyos kórállapotok, mint a szív-érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség között, felhívva a figyelmet a jó szájhigiénés szokások fontosságára.

"Folyamatosan terjesztenünk kell a hírét, hogy mennyire fontos a szájüreg egészsége."- közölte Dr. Ada Cooper (ADA fogyasztói tanácsadó, és fogorvos New York City-ben). "Naponta két, fluoridos fogkrémmel történő fogmosás, fogselyem használata naponta, kiegyensúlyozott étrend, és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés segíthet az egészséges mosoly megtartásában."

Forrás: Medipress