Ezeket látta már?

Mosolyod vigasztal... (a hófehér fogak nyomában)

Hófehéren ragyogó mosoly... Az egészséges és ápolt fogakon túl egyre fontosabb ma már sokunknak az esztétikum is, ezért egyre népszerűbbé vált az otthoni vagy rendelői fogfehérítés.

- Maga a kezelés a kilencvenes évek elején indult, amit megelőzött a hetvenes években antibiotikumként kapott gyógyszerek okozta erős, szürkés-barnás elszíneződés - bocsátotta előre dr. Iván Gyula József, fogszakorvos és fogtechnikus.

Mosolyod vigasztal... (a hófehér fogak nyomában)

- Főként esztétikai kérdés a fogfehérítés, amit szükségessé tehet öröklött fogszín és zománchiba is.

Fogfehérítés: esztétikum is

A külső tényezők tekintetében leggyakrabban az ételek és italok, mint a kávé, vörösbor, tea, ketchup és a vörös húsok a felelősek, de ide sorolható még a dohányzás és a fogra lerakodó úgynevezett plakkok is.

A belső tényezők közé a gyógyszerek okozta elszíneződések, például a tetraciklin, a gyökérkezelés, a túlzott fluorid bevitel, illetve a korral járó sötétedés tartozik. A felsorolt problémák mindegyike szépen javítható.

- Bár nem kifejezetten fogfehérítési eljárás, de a fogak színét egy-két árnyalattal fehéríti a fogtisztítás. Ennek során a pakkot távolítjuk el a fog felszínéről úgy, hogy a zománc nem sérül: egy magas nyomású homokfúvóval fájdalom nélkül tisztítjuk meg a fog felszínét, tehát ez egyfajta mechanikai tisztítás.

A professzionális fogfehérítés esetében beszélhetünk egy fog vagy teljes fogsor világosabbá tételéről. Előbbinél a gyökérkezelt fogak esetében a fogba helyezik az anyagot, hiszen ott a bennmaradt vér színezte el a dentint, ami átüt a zománcon. Utóbbinál pedig egy kémiai anyaggal, főként hidrogén peroxiddal dolgoznak a fogszakorvosok.

- Hő hatására bomlik ez az anyag, s így fejti ki hatását, tehát használatig hűtőben tároljuk és utána meleg, fény vagy ultrahang hatására kezdi el fehéríteni a fogakat. A helyi fogfehérítés a rendelőben történik, ekkor egy tömény anyagot kenünk a páciens fogaira, vigyázva, hogy az ínyhez ne érjen. Szájterpeszt is alkalmazzunk, mert az erős anyag azonnal kimarná a lágy részeket. Egy óra alatt látványos, akár hat árnyalatnyi világosodást is el lehet érni, amely akár egy évig is megmarad.

A fogszakorvos megjegyezte, bár sokan kérik a helyi fogfehérítést, ő mégis inkább az otthonit javasolja. Egy gumi sínt készítenek a páciens saját fogai alapján, amit éjszakára felhelyez magának beletöltve a fehérítő gélt, amely mivel kevésbé koncentrált, mint a rendelői, ezért nem okoz problémát, ha kifolyik a sínből, nem irritálja a száj részeit.

A szájban keletkezett hő hatására bomlik az anyag és 5-6 éjszaka után már látható is az eredmény és tartósabb is, mint a helyi kezelés: másfél évig élvezhetjük az eredményt. Utána pedig újra kérhetjük a kezelést, ahányszor csak igényünk van rá.

- A drogériákban kapható fogfehérítős fogkrémekben is megvan a fehérítő anyag, de mivel nem tárolják hidegen, lebomlik, mire a páciens fogaihoz ér. Azt tanácsolom, aki valóban fehér fogakat szeretne, inkább keressen fel szakembert.

- Főleg nők csináltatnak nálunk fogfehérítést, de egyre több a férfi vendég is.

Nem károsítja a fogakat

A fogszakorvos azt is elmondta, a közhiedelemmel ellentétben ez az eljárás nem károsítja a fogakat. Néhány napig ugyan érzékenyebbek lesznek a fogak, ami azért van, mert kioldódik a kálcium egy része a fogakból, ám hamar vissza is épül. Ráadásul speciális fogkrémet is kap a páciens, amivel minimálisra csökkenthetők a panaszok. Kiderült, a legtöbben azonnal akarják a kezelést, ezért a helyit választják, holott jobban járnának az otthoni készlettel.

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához