Ezeket látta már?

Ha emiatt duzzadt meg a szeme, életveszélyes állapotba kerülhet

életveszélyes duzzadt szem angioödéma

A hirtelen kialakuló légszomjat és a test egyes részein jelentkező duzzanatot komolyan kell venni.

Az angioödéma jól látható jelei az arcon, elsősorban a szemek és az ajkak területén megjelenő duzzanat. Ahol nem látható, de a nehézlégzés, fulladásérzés miatt gondolni kell rá, az a torok és a légutak területét érintő duzzanat.

Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mi okozhatja az ijesztő tüneteket és hangsúlyozta, kivizsgálásra mindenképp szükség van, hogy a következő angioödémát megelőzhessük.

Az angioödéma anafilaxia tünete is lehet

Az angioödéma egy vagy több testrészen, a mélyebb szövetrétegek vizenyős duzzanata, ami a bőrre és a nyálkahártyára is ráterjedhet. Ez a duzzanat jelentkezhet a kezeken, az arcon (szemek, ajkak) a torok és a légutak területén. Amennyiben allergia áll a háttérben, rendszerint a kiváltó okkal való találkozást követően rövid időn belül alakul ki. Amilyen hirtelen jelentkeznek a tünetek, olyan lassan múlhatnak el.

Ha az említett területeken a szövetek mélyebb rétegei hirtelen megduzzadnak, az nemcsak fájdalmas, de akár életveszélyes is lehet. A torok és a légutak területét érintő ödéma komoly légzési nehézséget, a légutak elzáródását is kiválthatja. Súlyos esetekben a torok duzzanattal járó légzési nehézségek mellett hirtelen vérnyomásesés is bekövetkezhet és kialakulhat az anafilaxiás sokk néven ismert, életveszélyes állapot.

Angiödéma: több kiváltó oka is lehet

Az angioödéma kivizsgálása azért is összetett feladat, mert a tünetek hátterében változatos kiváltó okok állhatnak. Az angioödéma lehet például örökletes eredetű. Az öröklött hajlamból általában valamilyen egyéb tényező, például terhesség, fogamzásgátló tabletta, fertőzés, stressz vagy trauma hozza felszínre az első tüneteket, rendszerint a pubertáskor utáni időszakban. Kiválthatják gyógyszerek, rovarcsípés és latex allergia, de a panaszok megjelenése valamilyen étel fogyasztásához köthetően is felléphet, ilyen esetben ételallergiát feltételezünk a háttérben.

Így zajlik a kivizsgálás

- A sürgősségi ellátást követően fontos felderíteni az angioödémát kiváltó okot. Ez azért nagyon lényeges, mert a továbbiakban csak így tudjuk megelőzni a tünetek ismételt kialakulását – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina.

A beteg alapos kikérdezésén túl további vizsgálatok kellenek, pl. lehetséges panaszaitól függően a diagnózist allergiavizsgálat - amennyiben az anamnézise alapján arra van gyanú - segíti.

Mivel igen széles a kiváltó okok listája, célszerű lehet IgE alapú multiplex allergiatesztet végezni, így ugyanis egy vérvétellel sok allergént és azok komponenseit is lehet szűrni, illetve kimutatható, ha nem valódi ételallergia, hanem esetleg keresztallergia játszik szerepet a tünetek megjelenésében. Az eredmények birtokában a beteg meg tudja előzni a súlyos tüneteket azzal, hogy ismeri és elkerüli az azt kiváltó okot.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fülzúgás és magas koleszterinszint: így függ össze a kettő

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ízülti gyulladás

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához