Ezeket látta már?

Fáj a fülem, kell-e aggódni miatta?

fülfájás (2)

A fülfájás nemcsak a gyerekek, de a felnőttek körében is gyakori probléma. A legtöbb esetben valamilyen fertőzés, illetve irritáció okozza a fájdalmakat. Mikor kell aggódni a fülfájás miatt? Mikor fontos, hogy minél hamarabb eljussunk az orvoshoz?

A fülfájásnak számos oka lehet, a fertőző betegségektől kezdve a sérüléseken át a felgyülemlő fülzsírig, és az is könnyen előfordulhat, hogy valójában nem is a fülünk fáj, hanem egy más, a fülünkhöz közeli szerv betegsége okozza a fájdalmakat. Nagyon gyakori például, hogy valamilyen felső légúti fertőzést, náthát, megfázást követően kezd fájni a fülünk.

A fülfájás rendkívül kellemetlen lehet, és a fájdalmon kívül viszketéssel, irritációval, a fül kipirosodásával, sőt halláscsökkenéssel, hallásvesztéssel is együtt járhat. Ennek ellenére, a legtöbb esetben a fülfájás néhány napon belül magától is elmúlik, és elég csak a tüneteinket csillapítani otthon.

Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy időnként haladéktalan orvosi vizsgálatra, ellátásra lehet szükségünk, a késlekedés ugyanis akár a hallásunkat is veszélyeztetheti!

Mikor menjünk orvoshoz?

Mindenképpen keressük fel az orvosunkat, ha három napon belül nem javul, esetleg tovább romlik az állapotunk. Ha vírusos eredetű fertőzés okozza a fájdalmakat, akkor a betegség néhány napon belül magától is elmúlik, viszont előfordulhat, hogy a vírusfertőzés mellé bakteriális fertőzés is társul, ezt pedig antibiotikumokkal kell kezelni. Akkor is szükséges az orvosi vizsgálat, ha a fülfájás mellett váladékozást is tapasztalunk, esetleg vér vagy genny ürül a fülünkből! Súlyosabb fertőzésre utalhat az is, ha magas, nem vagy nehezen múló lázunk van.

Szintén indokolt az orvosi vizsgálat, ha a fülfájás mellett szédülést, egyensúlyzavarokat, esetleg hányást vagy hányingert is tapasztalunk. Ezek a tünetek arra utalhatnak, hogy nemcsak a fül külső, illetve középső részei érintettek, hanem a belső fül, az egyensúlyért felelős szervek is.

Rendkívül fontos az orvosi vizsgálat, ha a fülfájás mellett nyaki merevséget, fejfájást vagy halláscsökkenést tapasztalunk, vagy ha a fülünk mögötti területen érzékeny gömböt, duzzanatot tapintunk ki. Ezek a tünetek szintén súlyos gyulladásra, például ún. mastoiditisre (csecsnyúlvány-gyulladásra) is utalhatnak.

Sérülés, baleset vagy a fülbe került idegen test is okozhat fájdalmakat. Ha például a fejet, fület érő ütés után jelentkezik a fülfájás, esetleg azután, hogy valamit a fülünkbe dugtunk, haladéktalanul forduljunk orvoshoz! Súlyos problémára, a dobhártya kilyukadására utalhat az is, ha hirtelen erős fájdalmat érzünk a fülben, majd ez a fájdalom ugyanolyan gyorsan el is múlik!

Forrás: egeszsegkalauz.hu