Ezeket látta már?

Így használja helyesen a fülcseppet hallójárat-gyulladás esetén

hallójárat gyulladás fülcsepp hogyan használ

Ha nem jól használja a fülcseppet, úgy az nem tudja megfelelően kifejteni hatását.

A középfül gyulladása inkább a téli hónapok betegsége, nyáron elsősorban hallójárat-gyulladás miatt fordulnak orvoshoz a betegek. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosát a két betegség közti különbségekről és a helyes fülcsepp-használatról kérdeztük.

Középfülgyulladás

Baktérium vagy vírusfertőzés következtében "húzódik a fülre" a betegség és jelentkeznek a középfülgyulladás tünetei. Ilyenkor a felső légutak, orrüreg vagy garat megfázásos eredetű gyulladása terjed át a fülkürtön keresztül a középfülre. A fülkürt rövidsége miatt gyerekeknél gyakoribb, de felnőttkorban is előfordul: erős fülfájás, rossz hallás, láz, levertség jelzi a betegséget. Kezeléséhez antibiotikumra, orrcseppre lehet szükség. A gyulladás a dobhártya átszakadását okozhatja, ha ez bekövetkezett – és a dobhártya már nem zárt - fülcsepp használata tilos!

Hallójárat-gyulladás

A külvilág felé haladva, a fül következő része a középfül után a külsőfül, a hallójárat. Ezen a területen gyulladás rendszerint a nyári hónapokban jelentkezik, hiszen kialakulásában döntő szerepe van a vízben töltött időnek, a fül felázásának (ezért is hívják gyakran úszófülnek). A meleg és a túlzott nedvesség meggyengíti a hallójárat bőrének védőrétegét, így az könnyen befertőződhet. A hallójárat gyulladást baktériumok vagy gombák okozzák, a betegséget a hallójárat beszűkülése és erős fájdalom jelzi. A beszűkülés miatt a fülcsepp használata kezdetben eredménytelen lehet, így a gyulladást első körben a hallójárat alapos kitisztításával és gyógyszeres gézcsíkkal kell lecsökkenteni, majd ezt követően lehet a gyulladáscsökkentő fülcseppet használni. A hallójáratot szakorvosnak kell kitisztítania, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szedésére is szükség lehet, a meleg borogatás szigorúan tilos! A gyógyulásig a fület a víztől is óvni kell.

A hallójárat-gyulladás tünetei

  • a külső hallójárat fájdalma
  • a külső hallójárat viszketése
  • fülből ürülő genny
  • halláscsökkenés

A hallójárat-gyulladás kezelése

A hallójárat gyulladásának kezelése során a legfontosabb sérült, levált hámsejtek, valamint a felgyülemlett váladék eltávolítása. Ezen túl az orvos gyulladáscsökkentő, antibiotikumos vagy gombaellenes fülcseppet, illetve fájdalomcsillapítót javasolhat. Ritkábban orálisan szedhető antibiotikumra is szükség lehet.

Hogyan használjuk helyesen a fülcseppet?

- A hallójárat kezelésének eredményessége is múlhat rajta, hogy megfelelően használjuk-e a gyulladáscsökkentő fülcseppet. Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy csak fül-orr-gégész javaslatára és vizsgálat után cseppentsünk a fülünkbe. Ha a gyulladás nagymértékű, a hallójárat beszűkült, akkor a fülcsepp semmit sem ér, de ez csak a kisebbik rossz – mondja dr. Holpert Valéria. Nagyobb baj, hogy középfül-gyulladásnál a dobhártya átszakadt és úgy csöppent valaki a fülébe.

Gondot okozhat az is, ha nem megfelelően használjuk a fülcseppet, ilyen esetben a hatását nem tudja megfelelően kifejteni, elhúzódó gyógyulás, szövődmény megjelenése lehet a következménye. Először a fület az ujjunkra csavart vékony gézlappal jó finoman áttörölni, megszabadítani a váladéktól, ha van. Használat előtt a fülcseppet melegítsük fel a kezünkben, majd a fejet oldalra hajtva – vagy az ágyban oldalt fekve – kell a fülbe csepegtetni, ezt követően 5 percig feküdjünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fáj a füle, mert belement a víz az uszodában? Ezt próbálja ki ellene

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hallójárat-gyulladás

Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához