Ezeket látta már?

Középfülgyulladás súlyos szövődménye: a masztoiditisz

2018.02.24. Módosítva: 2018.02.26.
mastoiditis_

A masztoiditisz, vagyis csecsnyúlvány-gyulladás a legtöbbször középfülgyulladás szövődményeként kialakuló, fájdalmas betegség, melyet időnként csak műtéti beavatkozással lehet kezelni.

A csecsnyúlvány tulajdonképpen a koponyánk része (könnyen kitapinthatjuk: a fül mögötti kemény dudorról van szó), melynek belsejében rengeteg, változatos méretű és alakú, levegővel teli üregecskét találhatunk, melyeket nyálkahártya borít. A középfülgyulladás szövődményeként a betegség ezekre a területekre is átterjedhet, és a gyulladás akár a csontos részeket is megtámadhatja, károsíthatja, sőt akár teljesen el is pusztíthatja.

Milyen tünetekkel járhat a masztoiditisz?

A betegség ritkán jelentkezik önmagában, általában középfülgyulladást követően alakul ki. A leggyakoribb tünetei közé tartozik a fül- és fejfájás, a fül mögötti terület kipirosodása, bedagadása, érzékennyé válása, a halláscsökkenés. Láz, rossz közérzet is jelentkezhet, és előfordulhat, hogy a fülből barnás vagy sárgás váladék ürül (ezt pl. ébredés után, a párnahuzaton vehetjük észre). Kisgyermekeknél olyan általános tünetekkel is együtt járhat a betegség, mint az étvágytalanság, a hasmenés vagy éppen a nyűgösség.

Bár a középfülgyulladást – ami a legtöbbször megelőzi a csecsnyúlvány-gyulladást – tipikus gyermekbetegségnek tartják, ez közel sem jelenti, hogy csak a kicsiknél alakulhat ki a masztoiditisz. Idősebbeket ugyanúgy érinthet, ráadásul az esetükben gyakran jóval enyhébbek a tünetek, a gyulladás nem jár együtt intenzív fájdalommal, így könnyen elfordulhat, hogy később jutnak el orvoshoz, amikor a betegség már sokkal nehezebben gyógyítható, és a további szövődmények rizikója is sokkal nagyobb.

mastoiditis_

Hogyan kezelhető a masztoiditisz?

A masztoiditisz kezelése elsősorban annak súlyosságától függ. Elsősorban gyógyszerekkel, antibiotikumokkal próbálhatják gyógyítani, de ha a beteg állapota rövid időn belül nem mutat javulást, akkor akár műtétre is szükség lehet, hogy az összegyűlt gennyes váladékot leszívják (természetesen ilyenkor is szükség van a gyógyszeres kezelésre), ezzel pedig segítsék a gyógyulást. A legsúlyosabb esetekben pedig az érintett területen lévő csont egy részét is eltávolíthatják. A gyógyszeres kezelésre pedig akár több hétig is szükség lehet, míg a fertőzést okozó baktériumokat teljesen ki nem tudják pusztítani.

Középfülgyulladás, hörghurut: ételallergia jelei lehetnek gyerekeknél - kattintson tovább!

A betegségnek nemcsak a kezelése, de a megelőzése is rendkívül fontos. Mivel önmagában nagyon ritkán alakul ki, csak a középfülgyulladás szövődményeként, ha a középfülgyulladást idejében elkezdjük kezelni a megfelelő módszerekkel, jelentős mértékben csökkenthetjük a masztoiditisz rizikóját. Különösen oda kell figyelni azokra, akiknél többször is visszatér a középfülgyulladás, illetve akiknél a betegség túlságosan elhúzódik (vagyis 2 hétnél tovább tart).

Forrás: EgészségKalauz