Ezeket látta már?

Ha egy ideje már fáj a füle és mellette ezt tapasztalja, komoly problémát jelezhet

miért fáj a fülem gyulladás, fülfájás, fülzsír

A fülfájás, fülgyulladás gyerekeknél és felnőtteknél is kialakulhat. Mutatjuk, mitől gyulladhat be a fül.

Kisgyerekektől gyakran hallhatják a szülők, nagyszülők: „fáj a fülem!”. A kellemetlen panaszokat, álmatlan éjszakákat sokszor középfülgyulladás okozza. A kicsik anatómiai jellegzetességeik miatt hajlamosabbak erre a betegségre, mely sokszor a felső légúti panaszok szövődményeként alakul ki. A felnőttek esetében jóval ritkább a középfülgyulladás kialakulásának a rizikója, náluk általában más okok miatt fájhat a fül. Lássuk ezek közül a leggyakoribbakat!

A fülzsírtól is fájhat a fül

Okozhat például fájdalmakat a fülben felgyülemlő fülzsír. A fülzsír (cerumen) folyamatosan termelődő, viaszos váladék, mely óvja a fül belső részének érzékeny bőrét, hozzájárul annak tisztán tartásához, és védelmet nyújt a kórokozók, a fülbe bekerülő apró rovarok, sőt még a víz ellen is. A fülünk alapvetően öntisztuló, vagyis a fülzsírt nem kell külön „kiszedni”, kipiszkálni.

Ugyanakkor előfordulhat, hogy túlságosan sok fülzsír termelődik, esetleg nem kerül ki a fülből, hanem felgyülemlik, megkeményedik, és teljesen el is zárhatja a hallójáratot. Ez részben hallásvesztést, részben pedig fájdalmas, feszítő érzést, viszketést is okozhat. A felgyülemlő fülzsír megnöveli a fertőzések kialakulásának esélyét is. Nagyon fontos, hogy a fülzsírt ne próbáljuk meg otthon eltávolítani, főleg ne dugjunk pálcikát, tűt, fogpiszkálót vagy egyéb eszközt a fülünkbe! A fül kitisztítását bízzuk szakemberre!

Fertőző betegségek is okozhatják

Fertőző betegségek egyaránt megtámadhatják a fül külső, középső és legbelső részét is. A külsőfülgyulladás (úszófül) oka, hogy a fül érzékeny bőre megsérül – például felázik a vízben –, elfertőződik. Az úszófül jellegzetes tünetei közé tartozik, a fülfájáson kívül a fül kipirosodása, megduzzadása, viszketése, váladékozása.

A külsőfülgyulladás nem fertőző, általában antibiotikumos fülcseppel jól kezelhető. A középfülgyulladás, akárcsak a gyerekek esetében, a felnőtteknél is sokszor valamilyen felső légúti fertőzés, megfázás, arcüreg-gyulladás szövődményeként alakul ki.

A dobhártya mögött felgyülemlő folyadékban, váladékban elszaporodhatnak a kórokozók, fájdalmat, hallászavarokat, egyensúlyzavarokat okozva. A középfülgyulladás gyakran néhány napon belül magától is elmúlik, de ha nagy fájdalommal, lázzal jár együtt, esetleg napok alatt sem javul, akkor antibiotikumos kezelésre is szükség lehet. A belső fül gyulladása (labyrinthitis) oka lehet vírusos vagy bakteriális fertőzés, de autoimmun betegség is. A fül fájdalmán kívül a tünetei lehetnek az állandó szédülés, az egyensúly zavarai, a hányinger és a hányás, valamint a hallásvesztés is. A belsőfülgyulladás jóval ritkább, mint a külső- illetve középfülgyulladás.

Külső hatások miatt is fájhat a fülünk

Könnyen előfordulhat, hogy a fülfájás oka nem is a fülben keresendő, hanem más területről sugárzik át a fájdalom. Például torok- vagy mandulagyulladás, esetleg fogfájás is okozhat fülfájást. Esetenként az állkapcsot és a koponyát összekötő ízület (temporomandibuláris ízület) betegsége, gyulladása vagy akár ficama is okozhat fülfájást. Gyakori lehet az ízületből a fül irányába sugárzó fájdalom azoknál, akik csikorgatják a fogukat.

De a fülbe kerülő idegen test, sérülés vagy baleset (és az emiatt bekövetkező dobhártya-sérülés), esetleg a nyomáskülönbség is okozhat fájdalmakat.

A fülfájással szinte minden esetben javasolt orvoshoz fordulni, különösen akkor, ha a fájdalom nagyon erős, ha magas lázunk van, ha a fájdalom mellett szédülést, váladékozást, vérzést vagy a fül körüli terület duzzanatát tapasztaljuk. Haladéktalanul menjünk orvoshoz, ha a hirtelen, erős fájdalom egyik pillanatról a másikra elmúlik, vagy ha a fájdalmak a fejet érő ütés, baleset, sérülés után jelentkeznek!

A fülfájdalom gyakori panasz, melynek különböző okai lehetnek mind gyerekeknél, mind felnőtteknél. A középfülgyulladás jellemzőbb a kisgyerekeknél, míg a felnőtteknél az okok változatosabbak. A fülzsír felgyülemlése, fertőző betegségek, külső hatások vagy sérülések mind fájdalmat okozhatnak. A fülfájdalom komolyabb problémát is jelezhet, ezért fontos orvosi vizsgálatra menni, különösen erős fájdalom, láz, szédülés vagy váladékozás esetén.

Mit tehetünk fülfájdalom esetén?

Középfülgyulladás esetén a száraz meleg helyi kezelés alkalmazása ajánlott. Erre a célra megfelel a pamut zokniba vagy vászonzacskóba helyezett meleg só, vagy a melegítő lámpa.

Fülfolyás esetén gondos ápolás, a gennyes váladék eltávolítása, majd a fülbe vatta helyezése szükséges. A vattát gyakran cserélni kell. A fülkagylóra rászáradt váladékot langyos kamillateával mossa le. Szükség esetén a fül bőrére bőrvédő kenőcsöt alkalmazhat. Sose próbálja házilag eltávolítani a fülben keletkezett zsírt, és ne engedjen forró vizet a fülébe. A fület bármilyen eszközzel piszkálni, abba bármit cseppenteni orvosi utasítás nélkül nem szabad! A fül tisztítása fülfájás esetén is csak a fülkagyló tisztításából állhat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fülzúgás és magas koleszterinszint: így függ össze a kettő

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ízülti gyulladás

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához