Ezeket látta már?

Gyerekek májgyulladása: jóval több lehet a beteg, mint amennyit eddig azonosítottak

májgyulladás, májbetegség, gyerek, adenovírus

Már 20 országból jelentettek rejtélyes és súlyos kimenetelű gyermekkori májgyulladás (hepatitisz) eseteket.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő egy posztban kifejtette, hogy a WHO szerint eddig 20 országban észleltek rejtélyes eredetű hepatitisz eseteket gyermekek körében. Eddig legalább 228 esetet jelentettek, és van 560 további gyanított megbetegedés. A legtöbb megbetegedés Európában, néhány Amerikában, a Csendes-óceán nyugati részén és Délkelet-Ázsiában diagnosztizálták.

"Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítette, hogy a közelmúltban észlelt világméretű megbetegedés-sorozat oka egyelőre nem bizonyított, és az elmúlt héten további nyolc országban jelentettek eseteket, amivel 20-ra nőtt az érintett országok száma. Egy halálesetet erősítettek meg, de további négyet gyanítanak, és 18 gyermeknél volt szükség májátültetésre. Szakértők szerint a jelenlegi szám csak a jéghegy csúcsa lehet, mert sok ország csak most kezd fokozott figyelmet fordítani erre a területre." - olvasható a posztban.

Gyerekek májgyulladása: köze lehet a koronavírushoz? Olvasson tovább!

Dobson kitért arra is, hogy a kutatók értetlenül állnak az esetek előtt, mert az érintett gyermekek egyikének sem volt pozitív hepatitis vírustesztje. A megbetegedések hátterében az adenovírusok állhatnak, amelyek általában a megfázást és a gyomorpanaszokat okoznak, de májgyulladást csak ritkán. Brit kutatók szerint legalább három hónapba telhet, amíg pontosan kiderül, mi áll a májgyulladásos esetek hátterében.

A májgyulladás tünetei gyerekeknél

  • hasmenés
  • hányás
  • emelkedett májenzimszintek
  • sárgaság

A betegséget jelző kezdeti tünetek közül kiemelhető a hasmenés és a hányás. Emellett jelentősen emelkedett májenzim-szintek (laborleleten ASAT, ALAT értékek emelkedése) tapasztalhatók, illetve a sárgaság jelei is észrevehetők a gyermeken (szem, bőr sárgulása). Furcsa módon az esetek nagy részében a megbetegedés nem jár lázzal.

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport