Ezeket látta már?

Alternatív gyógymódok veszélyei - gyermekkorban

Az alternatív gyógymódokkal is árthatunk gyermekeinknek! A kiegészítő vagy alternatív gyógymódok (CAM kezelések) veszélyesek is lehetnek, sőt, akár halálos szövődmények is előfordulhatnak, főleg, ha az orvosi kezelések helyett alkalmazzák őket, derül ki a Archives of Disease in Childhood online megjelent számából.

A szülők gyakran úgy gondolják, hogy az alternatív gyógymódok jobbak, mert természetesek és mellékhatásuk sincsen. Ellenkező értelmű kutatási eredményeiket a szakemberek az Ausztrál Gyermekgyógyászok Társaságának 2001 és 2003 közötti havi rendszerességű jelentéseire alapozzák, melyek születéstől 16 éves korig terjedő rendkívüli, gyógykezeléssel összefüggésbe hozható eseményeket dolgozzák fel.

A vizsgált időszakban 46 jelentett esemény történt, köztük 4 haláleset. A szóban forgó esetek során 40 kérdőívet töltöttek ki, egyiket két példányban, így a 46 esetből 39 részletei ismertek.

Több dolog vezetett károsodáshoz: a hagyományos gyógyszerek alternatív terápiával való helyettesítése éppúgy, mint a természetgyógyászok nem megfelelő terápiás és diétás utasításai. Az esetek több mint kétharmadában (77%) a károsodás igen nagy valószínűséggel vagy biztosan a CAM következményei volt, míg a gyermekgyógyászok szerint az esetek közel felében (44%) ez amiatt következett be, hogy a gyermekek alternatív szereket kaptak a hagyományos gyógyszerek helyett.

A jelentett esetek közel kétharmada (64%) életveszélyes illetve halálos kimenetelű volt. Előfordult székrekedés, vérzés, fájdalom, allergiás elváltozások, a száj kisebesedése, görcsrohamok, hányás, növekedésbeli elmaradás, fertőzések, alultápláltság és haláleset is.

A négy haláleset oka a hagyományos kezelések alternatív gyógyszerekkel való helyettesítése volt. Az egyik, egy nyolc hónapos kislányé, akit alultápláltság és szeptikus sokk miatt került kórházba. Neki a székrekedésre a természetgyógyászok három hónapos korától rizstejes diétát írtak elő. A másik haláleset, egy 10 hónapos kisgyereké, szeptikus sokk miatt következett be, miután visszatérő ekcémája miatt a homeopátiás kezelése mellett túl szigorú diétát kellett követnie.

Két esetben a károsodás CAM túlkezelés miatt következett be, mert a szülők természetesnek és veszélytelennek gondolták az általuk választott készítményt. A szülők különböző típusú betegségeket kezelnek természetgyógyászati módszerekkel: a székrekedést és az alvadási problémákat éppúgy mint a cukorbetegséget vagy az agyvérzést.

"Fontos a szülőkkel átbeszélni az alternatív gyógymódok kinálta lehetőséget is, hiszen akkor talán megosztják velünk a természetgyógyászuk által javasolt kezelések részleteit is, még azelőtt, hogy eltérnének vagy mellőznének a hagyományos gyógykezelést". Sajnos a legtöbb esetben az alternatív gyógymódok előtérbe helyezése a család mély meggyőződése, annak ellenére, hogy az orvosok egészen más gyógyszereket javasolnak.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához